Je hoort wel eens dat je leven volledig verandert wanneer je een eerste kindje krijgt. Dat is inderdaad zo. Maar een aantal dingen die ik te horen kreeg tijdens mijn zwangerschap, bleken in ons geval toch niet (helemaal) waar te zijn. Enkele baby mythes doorprikt!

1) Thuiskomen met je baby is heerlijk

Dat ga ik eigenlijk NIET ontkennen. Het is fijn maar ook enorm stresserend. Plots moet je alles zelf doen en heb je geen vroedvrouwen meer die je kan oproepen met een belletje. Je bent heel onzeker. Staat zijn wiegje wel goed? Heeft hij het wel warm genoeg? Hoe gebruik je die verdomde stoomsterilisator ook alweer? …

Je komt er wel hoor, maar de thuiskomst was voor ons echt overweldigend en confronterend.

De eerste nacht thuis heeft ons beepje aan een stuk door gekrijst. Wij belden zelfs uit pure miserie naar het verloskwartier om 3u ’s nachts omdat we dachten dat er iets mis was.

Ook grappig: op een gegeven moment schoten we in een blinde paniek in de woonkamer omdat de beep zijn navelstreng er al afgevallen was. Omdat we gelezen hadden dat dit normaal tot 2 weken kan duren, dachten we dat we hem er per ongeluk afgetrokken hadden en hij daarom zo krijste. Het bleek dus niet abnormaal volgens de vroedvrouw die de volgende ochtend langskwam (een godgeschenk die vrouw toen!), zeker omdat hij een dag onder de lamp had gelegen. Daardoor was de navelstreng waarschijnlijk sneller verdroogd.

Soit, hou dus rekening met het feit dat de eerste nacht thuis met je baby niet zo makkelijk kan zijn en heb zo weinig mogelijk romantische “Oeh ja lekker gezellig samen slapen met de baby”-gedachten op voorhand. Veel baby’s moeten wennen aan de nieuwe omgeving en de eerste dagen in het ziekenhuis werden door onze pediater omschreven als “wittebroodsdagen van je baby”. Daarna begint het pas 😉

2) Baby’s huilen enkel door honger of een vuile pamper

Nope, nope, nope. Je baby kan ook huilen, of krijsen liever, door buikkrampen en/of reflux.

Onze beep had zoveel pijn dat we enkele keren naar de pediater en het ziekenhuis gingen. Daar werden we weggestuurd met de boodschap dat het “normaal” was. Het waren “gewone krampjes die bij de leeftijd horen”. Maar wij voelden gewoon dat er meer aan de hand was. Mijn raad? Volg je buikgevoel als je denkt dat er iets niet klopt. Als je baby continu last heeft de hele dag door is dit NIET normaal. 

Na 8 weken werd pas een koemelkallergie vastgesteld bij onze baby door een andere pediater. Door die koemelkallergie heeft hij dus 8 weken lang vÊÊl meer last gehad dan nodig. Hij huilde toen ook heel erg veel. Na het switchen van melk werd hij iets rustiger. Daarnaast heeft hij ook in mindere mate last van reflux. Hij schiet erg vaak wakker doordat er melk terug omhoog komt. Door Gaviscon te geven is dit ook al iets beter.

Being a baby is a bitch sometimes 😉

3) Baby’s slapen heel de tijd

Mon oeuil.

Stel je verwachtingen bij, want het kan zijn dat je baby helemaal niet veel slaapt. Net na de geboorte in het ziekenhuis sliep ons mannetje enorm veel overdag. We moesten hem zelfs wakker maken na 2,5 uur van de vroedvrouwen om hem eten te geven. Anders zou hij misschien te veel afvallen. ‘S Nachts werd hij wel vanzelf wakker om te eten, maar hij viel vrijwel telkens meteen erna in slaap. Heerlijk! Wij dachten “Allriiiiight, we can do this! Een baby hebben valt wel mee!”

Dit veranderde echter volledig toen we thuis kwamen. Dat rustige slapertje van het ziekenhuis veranderde in een dag- en nachtbraker. Voor een stuk kwam dat uiteraard door de koemelkallergie. Maar ook na het veranderen van melk slaapt hij overdag nog steeds enkel in blokjes van 10 à 15 minuutjes. Enkel als we hem in de draagdoek steken en ermee rondlopen kan hij enkel uurtjes aan een stuk door slapen.

Er zijn baby’s die slapen van voeding tot voeding, maar je kan er ook een hebben die dat niet doet ;-). Keep that in mind.

4) Baby’s laten boeren is een eitje

Neeje neeje neeje.

Soms komt het vrijwel direct, en soms lijk je wel 700 verschillende poses te proberen gedurende drie kwartier om er een boertje uit te krijgen. Dit doe je met de glimlach overdag, maar ’s nachts is het andere koek. Dan denk je gewoon continue “Laat gewoon een fucking boer man!“.

5) Baby’s slapen vaak heel snel door

Wrong wrong wrong.

Je kan geluk hebben en een baby hebben die heel snel doorslaapt. Voor de meesten is dit echter een utopie.

Onze beep slaapt ’s nachts nooit langer dan 2-3u na elkaar. Wij dus ook niet.
Daarnaast duurt een flesje geven ongeveer een uur bij ons. Dit is de tijd dat we (in ons geval) flesje klaarmaken, pamper verversen, hem laat eten en boeren. We houden hem ook een half uur recht na de voeding vanwege zijn reflux. Dit maakt dus dat je 2 uurtjes slaapt if you’re lucky en vervolgens een uur of langer wakker bent. En dat twee of 3 keer op een nacht.

Ik zou op dit moment mijn linkerhand willen geven voor een nacht van 4 of 5 uur ONONDERBROKEN slaap :-p.
Echt! Bereid je gewoon voor op een lange periode van weinig slaap. Punt 😉

Er zijn uiteraard ook heel veel superfijne momentjes met je baby, gelukkig maar! Welke baby mythes heb jij zelf ook doorprikt die eerste weken, laat het me zeker weten 😉

 
BabyBaby

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.