In mijn vorig artikel sprak ik over hoe tussendoortjes fasting een wezenlijke rol spelen in onze maatschappij. We kwamen tot de conclusie dat veel mensen eigenlijk de hele dag door eten. Ontbijt, tussendoortje, middagmaal, tussendoortje, avondmaal en avondsnack. Heel de dag door schranzen dus. Vandaag wil ik even een ander fenomeen bespreken, iets wat hier eigenlijk volledig tegenin druist: intermittent fasting  (IF). IF staat voor een voedingspatroon waar je, telkens met tussenpozen, gaat vasten.

Vasten? Nee bedankt.

Fasting-JokeOk.Vasten klinkt  niet als een superfeest dat je voor geen geld zou willen missen, integendeel. Als iemand tegen mij zou zeggen dat hij gaat “vasten”, werp ik hem een sarcastische blik toe waarbij mijn wenkbrauwen zo hard opgetrokken worden dat het bijna pijn doet. Vasten? Tsss. Quelle idée. Maar laat ons eens naar het fenomeen “vasten met tussenpozen ” kijken door een objectieve bril, voor zover deze bestaat. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat het hier niet gaat over jezelf uithongeren, om daarna alle schade in te halen door alles te eten wat je tegenkomt. No no sir.  Het gaat hier wel om een evenwichtig voedingspatroon waarbij je je maaltijden vrij strak gaat inplannen.

Extreem of niet?

Er zijn eigenlijk verschillende manieren waarop je kan meedoen aan IF.

-Om de dag vasten (24 uur gewoon eten, 24 uur vasten)
-2 dagen per week vasten (oftewel het 5:2 dieet); 2 dagen maximum 500 cal eten en de overige 5 gewone maaltijden
-Gematigd vasten (1 of  enkele dagen vasten per week)
-1 maaltijd per dag eten (jezelf beperken tot 1 maaltijd per dag)
-5 uur per dag eten (oftewel fast five dieet) : op 24 uur tijd mag je slechts in een blok van 5 uur eten (dus bvb van 12h tot 17h)
-6 uur per dag vasten: zes uur lang vasten (vb van 12h tot 18h)

Intermittent fasting, goed voor je lijf? benefitsfasting

Er is de laatste tijd behoorlijk wat onderzoek gevoerd naar de voordelen dat vasten kan hebben voor het lichaam.

1) Wie regelmatig aan IF doet wordt gevoeliger voor insuline. Er is een verband aangetoond tussen insulinegevoeligheid en groeihormoon productie. Een verhoogde insulineresistentie heeft een afname van de groeihormoon productie tot gevolg . Dus, als je regelmatig vast zal je groeihormoon productie stijgen. Als je dan ook nog eens wat meer gaat bewegen zullen je spieren toenemen. Halleluja! Want hierdoor versnelt je metabolisme! 

2) Slechte cholestorol (LDL gehalte) verlaagt, terwijl de goede toeneemt. 

3) Regelmatig vasten zorgt ervoor dat je makkelijker vet gaat verbranden. Je lichaam heeft namelijk een 8-tal uren nodig om voedsel volledig te verteren. Na acht uur gaat het lichaam over tot het verbranden van vet. Aangezien de meeste mensen geen 8 uur doorgaan zonder wat te eten, krijgt het lichaam steeds weer nieuwe brandstof, waardoor het niet overgaat tot vetverbranding, maar wel suikerverbranding. Vandaar dat het goed zou zijn om regelmatig eens een maaltijd over te slaan, zodat je lichaam terug “leert” om vetten te gaan verbranden.

4) Je hersenen hebben er ook baat bij. Door regelmatig te vasten wordt de productie van een zekere proteïne (Brain Derived Neurotrophic Factor BDNF) gestimuleerd. Deze proteïne zorgt ervoor dat hersenstamcellen gaan converteren in nieuwe neuronen die instaan voor een goede neurologische werking van je lichaam. BDNF beschermt je hersencellen ook voor veranderingen die geassocieerd worden met Alzheimer en Parkinson.

Conclusie?

Het onderwerp is nu volop trending in fitnessland, dat is het eigenlijk al een tijdje. Er wordt ongetwijfeld nog meer onderzoek gedaan naar de gevolgen voor onze gezondheid en welzijn. Tot dan kunnen we ons enkel baseren op wat er al beschikbaar is. En dat is toch niet weinig. Ik geloof wel in het feit dat af en toe vasten goed kan zijn voor je lichaam. Op voorwaarde natuurlijk dat het voedsel dat je eet in de vastvrije periode geen aanslag is op je maag. Maar eerlijk gezegd lijkt me dit voor de meeste mensen geen aantrekkelijk noch haalbaar plan. Je hebt er een heleboel discipline voor nodig en old habits die hard.

Heb jij al eens gevast of zou je het overwegen? Laat het gerust na in de comments!
Deze boeken heb ik overigens gelezen in het kader van intermittent fasting, aanraders!
[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000026806040,9200000034382217″ name=”Intermittent fasting” sub_id=”” link_color=”56996A” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

5 Reacties

  1. Hi Lien!

    Als je het probeert, laat je dan weten wat jouw ervaringen zijn?
    Enige meningen over fasted cardio trouwens? Ik deed een paar maanden geleden wel eens een loopje voor het ontbijt, maar nu mijn afstanden langer worden, merk ik dat mijn lichaam het helemaal niet leuk vindt om te functioneren op een nuchtere maag…

    Fijn wel om je blog te volgen!

    Groetjes
    Sofie

    1. Hey Sofie! Bedankt voor je reactie, ik zal binnenkort een uitgebreider artikel schrijven over mijn ervaringen wanneer ik dit eens voor een langere periode zou uitproberen. En wat fasted cardio betreft, inderdaad, ik heb dit ook al een paar keer gedaan: joggen voor het ontbijt. Aangezien ik tot nu toe nog nooit meer dan 5km heb gelopen, is dit voor mij geen probleem. Ik weet wel voor mezelf dat ik toch iets beter presteer als ik iets kleins heb gegeten, een appel of een yoghurtje met wat muesli. Op een of andere manier lijkt mijn lichaam toch tevreden om op iets te kunnen teren…

  2. Hoi Lien,

    Ik leef nu iets langer dan een jaar volgens het fast-5 principe, waarbij je eet binnen een window van 5 uur en de rest van de dag/nacht vast. Voor mij werkt dit supergoed, ik ben bijna 30 kg slanker geworden, heb heel wat meer energie dan voordien en voel me nu echt fit en gezond. Daarnaast heb ik sinds ik dit doe totaal geen last meer van de migraine. Fast-5 is een gewoonte waar je (zelf en je omgeving) even aan moet wennen en eens je het gewoon bent zijn er niks dan voordelen!

    Groetjes,

    Peter

    1. Hey Peter!

      Wauw, vind ik super voor jou, maar dat zou ik denk ik niet kunnen.
      Doe je dit echt elke dag of zijn er uitzonderingen die je jezelf toestaat?

      1. Hoi Lien,

        Dat is de eerste reactie van zowat iedereen, ook diegene die het ondertussen ook doen. Uiteraard zijn er dagen dat ik ‘gewoon’ eet, maar er is regel en uitzondering. Als je je geod voelt in de gewoonte is het ook helemaal niet moeilijk om die aan te houden en zijn er niets dan voordelen!

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.