Ik schreef hier al een artikel over de nieuwste trend in fitnessland : intermittent fasting. download (2)Dit wordt ook wel eens “vasten met tussenpozen” genoemd. Omdat ik hier een aantal positieve reacties op heb ontvangen, besloot ik om een kleine update te schrijven. Ik keek gisteren namelijk naar een  documentaire van Michael Mosely, een BBC-journalist, over intermittent fasting. Deze documentaire werd het eerst vertoond in 2012. En eerlijk, ik was behoorlijk onder de indruk. Als je “in to” fitness en gezondheid bent, raad ik je aan om deze documentaire zeker te bekijken. Als je hier geen zin in hebt (hij duurt wel een uurtje en is in het Engels) lees dan zeker verder, want ik vat de documentaire voor je samen in dit artikel:-)

Eeuwige zoektocht naar langer gezond leven

De mens is geobsedeerd door langer leven. Onze levensverwachting is ongelofelijk snel gestegen ten opzichte van vroeger. Duizenden onderzoeken werden gevoerd in dit kader. In de documentaire wordt een voorbeeld geven; in
de jaren “30 werd onderzoek gevoerd naar langer leven bij dieren. Er werden muizen gebruikt waarvan een deel een caloriebeperkend dieet at, en een deel niet. De muisjes die minder aten, leefden aanzienlijk langer dan de andere muizen.

CRON-ies

images (1)
Bron

In de Washington University School of Medicine wordt al ruim 20 jaar onderzoek gevoerd naar de voordelen van vasten voor de gezondheid van de mens. Een aantal proefpersonen werden 10 jaar lang op een caloriebeperkend “dieet” gezet. De resultaten hiervan waren zo verbluffen dat velen dit dieet gingen volgen. Zij worden ook wel de “CRON”-ies (waarbij CRON voor Calorie Restriction with Optimal Nutrition staat) genoemd. Zij eten minder dan de gemiddelde mens. In plaats van 2500 cal eten mannen ongeveer 2000 caloriën per dag. Voor de vrouwen geldt 1500 calorieën per dag in plaats van de huidige aanbevolen 2000. In de documentaire gaat Moseley de uitdaging aan tegen iemand, die ongeveer 10 jaar via CRON zijn leven leidt. Hij ging echt af als een gieter ten opzichte van die man :-). Hij was echt wat geshockeerd door de slechte resultaten. Zijn lichaam bestond voor een derde uit vet, bij de andere was dit slechts 10% ((vergelijkbaar met topatleten). Uit bloedresultaten bleek ook dat zijn bloedsuikergehalte (bloedglucose) heel erg hoog lag, net als zijn IGF1 gehalte. Euh. Zijn wat?

IGF-1 = sleutel tot het verouderingsproces

Zijn IGF-1 gehalte! Hier had ik ook nog nooit van gehoord. Ik leg het even uit: IGF-1 is een eiwithormoon en  staat voor “op insuline gelijkend groeifactor”. Het wordt voornamelijk gemaakt in de lever en regelt de groei. De aanmaak van IGF-1 wordt geregeld door groeihormoon (GH) dat geproduceerd wordt in de hypofyse, een belangrijke hormoonklier in de hersenen. Een tekort of een overmaat van IGF-1 hangt direct samen met een tekort of een overmaat GHEen hoge IGF-1 waarde zou ongunstige effecten hebben op onze gezondheid. Door regelmatig te vasten zou de IGF-1 waarde in het bloed dalen en dus de levensverwachting en gezondheidsvoordelen van de mens doen stijgen.

Alternate Day Fasting

Bron: http://www.recapo.com/
Bron

De moedige journalist ging de uitdaging aan en startte een vastkuur van 86 uur. Drie dagen lang mocht hij enkel water, zwarte thee en 1 soepje van 100 caloriën drinken. Die man moet door een en regelrechte hel gegaan zijn dacht ik (en dan te bedenken dat zoveel mensen honger lijden op onze planeet, ’t is eigenlijk heel triest). De eerste dag was voor hem het moeilijkste, daarna trad er wat meer gewenning op. Maar na deze korte vastenkuur werd zijn bloed nogmaals gemeten en wat bleek? Zijn IGF-1 bleek spectaculair gedaald te zijn, net zoals zijn bloedglucose.

Na deze resultaten twijfelt Moseley: het vasten heeft duidelijk een heel positieve invloed gehad op zijn bloedwaarden, maar kan hij dit wel? Meerdere keren een strenge vastenkuur? (ik mompelde vaak in mezelf “Wa ne zot is da.”op de achtergrond)

Dus vervolgde hij zijn tocht in Amerika, op zoek naar haalbare alternatieven voor vasten omdat hij toch benieuwd was na die bemoedigende resultaten.

Minder extreem? Het 5:2 dieet

En dit vond hij in Chicago! Daar hadden wetenschappers namelijk een methode ontwikkelt om van alle voordelen van vasten te genieten, zonder dit in het extreme door te trekken. Ze noemen het daar ook wel  “Alternate Day Fasting” (ADF).

52shutterstock_113201323copyIn het kort: ADF is een manier waarop je steeds afwisselend gaat vasten. Een dag vasten, een dag gewoon eten. Ik hoor je al denken: dit lijkt me vrij extreem hoor. En ja. Dat vonden zowel ik als Moseley ook. Maar ook hierop hadden onderzoekers een antwoord. Via het zogenaamde 5:2 principe vast je 2 dagen per week. In die twee dag en mag je eigenlijk slechts 500 cal nuttigen. Oftewel 1 maaltijd. De overige dagen mag je eten wat je wilt.

Ikzelf vind dit ook al vrij extreem. Maar ik denk eigenlijk dat alles een kwestie van gewoonte is. Als ik (of jij) van kleins af aan via dit principe zou opgevoed zijn, was dit hoogstwaarschijnlijk een makkie. Maar dit is natuurlijk niet het geval. Vandaar dat het voor ons zo moeilijk lijkt.

Moseley heeft hier echter volledig zijn ding in gevonden. Hij volgde het 5:2 dieet gedurende 5 weken voor de documentaire, en de resultaten logen er niet om: 50% minder IGF-1, bloedglucose en slechte cholesterol in zijn bloed.

Conclusie, vasten of niet?

Kortom, er wordt nog duchtig verder gekeken naar wat vasten doet met ons lichaam en onze gezondheid. Vasten is ook niet voor iedereen weggelegd (kijk maar naar zwangere vrouwen bijvoorbeeld), dit wordt ook duidelijk onderstreept in de docu.
Het is voorbarig om te stellen dat dit voor iedereen de oplossing zou zijn, maar ik zal dit verhaal alvast wat volgen, want ik ben wel benieuwd naar wat de toekomst hierover zal uitwijzen 🙂

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.