Laten we het vandaag eens over een hot topic hebben: voedingsintolleranties.

Voedingsallergie of overgevoeligheid?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er een groot verschil is tussen een voedingsallergie of -intolerantie. Bij de eerste gaat je lichaam meteen hevig reageren wanneer je iets eet of drinkt waar je allergisch aan bent. Denk maar aan uitslag, jeuk, astma, zwellingen,flauwvallen…. Bij een overgevoeligheid of een intolerantie zijn er wel symptomen, maar deze zijn eerder latent aanwezig.Dit kan gaan van maag- en darmklachten, vermoeidheid, hoofdpijn enzovoorts. Daarom is het soms moeilijk vast te stellen welke voedingsmiddelen problemen geven. Het beste om intoleranties op te sporen, is eigenlijk om te werken met een soort van eliminatiedieet. Hierbij ga je potentiële boosdoeners een geruime tijd weglaten, om ze daarna opnieuw langzaam gecontroleerd terug invoeren om te kijken hoe je lichaam daarop reageert. Dit is echter een streng en lang proces.

Zelf heb al een hele lang tijd last van maagdarmklachten. Vier jaar geleden heb ik via de huisdokter tests laten uitvoeren in het ziekenhuis om te kijken of ik geen coeliakie of lactose-intolerantie had. De coeliakie was negatief, maar de uitslag van de lactose-intolerantietest was “niet sluitend” toen. Ik had dus zogezegd niks maar ze waren er toch niet zeker van. Ahum. Zeer duidelijk voor de patiënt. :-). Maar ik bleef wel regelmatig last hebben. Dit ging van een heel opgeblazen gevoel tot enorm veel buikpijn. Vervelend maar bon, ik nam regelmatig probiotica-kuren en legde me neer bij het feit dat ik gewoon slechte darmen had.

Maarrrrr!

Onlangs was er iemand in mijn omgeving die een igG-test had laten uitvoeren, en hier waren interessante zaken uitgekomen….Ik besloot uit nieuwsgierigheid dus ook een test te laten uitvoeren.
Ik deed dit wel via de huisdokter, niet via een test online. Die vertrouw ik namelijk niet altijd. Deze huisdokter werkt samen met een gespecialiseerd labo en ik ging ervan uit dat dit wel betrouwbaar zou zijn.

IgG-test: wat is dat?

Bij een igG-test nemen ze een aantal stalen bloed af. Een bloedtest kan zogenaamde IgG-antistoffen in het bloed bepalen. Wanneer je verhoogde waarden zou hebben op bepaalde voedingsmiddelen, zou dit dus willen zeggen dat je deze niet goed of zelfs niet verdraagt. Een standaard test analyseert je bloed op een hondertal voedingsmiddelen. 

Betrouwbaar?

Er werd mij op het hart gedrukt dat deze test betrouwbaar is. Ze bestaat nog niet zo heel lang en werd eigenlijk oorspronkelijk gebruikt in de sportwereld om te kijken waarom de ene sporter een beter resultaat neerzette dan de andere, terwijl ze exact dezelfde training volgenden, hetzelfde aten en hetzelfde parcours aflegden. Er is echter veel kritiek op deze test, dat wil ik er wel bij vermelden. Maar goed, ik ga altijd uit van het principe “baat het niet, dan schaadt het niet” :-).

Mijn resultaat

Uit mijn resultaten bleek dat ik geen koemelk (rood resultaat) noch eiwit (oranje resultaat) (letterlijk het wit van een ei dus) goed verdraag. Daarnaast zou ik ook niet teveel hazelnoten of yoghurt (groen resultaat) mogen eten. Een redelijke bummer want ik eet doodgraag kaas, eieren en yoghurt. Ik maakte een afspraak bij mijn allerliefste diëtiste Sabrina Mattens om de resultaten eens te bespreken. Het was namelijk duidelijk dat ik toch wat aanpassingen moest gaan doen in wat ik at.

Aanpassingen dieet

Als je geen koemelk mag eten zijn yoghurt, kaas en melk eigenlijk uit den boze.

Nu stond yoghurt bij mijn resultaten in het groen. Dit wil zeggen dat ik het in kleine mate wel verdraag.
Gelukkig, want mijn ontbijt bestaat steevast uit lekkere Griekse yoghurt met fruit en zelfgemaakte granola.  Soja-yoghurt vind ik persoonlijk niet lekker en ook niet voedzaam genoeg. Kokosyoghurt had ik al geprobeerd, maar dit vond ik ook niet zo lekker. Ze raadde me echter aan om eens te kijken naar lactosevrije yoghurt, om te kijken of ik die goed kon verdragen. Een hoeraatje voor lactosevrije yoghurt jongens! Hiermee wissel ik nu gewone Griekse yoghurt af zodat ik mijn ontbijtritueel lekker verder kan zetten 😉

Zo. Pobleem één was ongeveer van de baan.

Dan kaas. Tja. Hier was het makkelijk. Ik mag geen kaas meer eten, tenzij geitenkaas of schapenkaas. In met de feta, out met de jonge Gouda. Boehoe.
Hier probeer ik nu gewoon veel meer op te letten. Ik eet geen kaas meer op mijn boterham, tenzij geitenkaas. Mijn Philadelphia light heb ik ingewisseld voor Philadelphia lactose-vrij.
Ik zeg niet dat ik nooit meer kaas eet, maar over het algemeen probeer ik het zoveel mogelijk te mijden of te vervangen.

Melk is eigenlijk het grootste probleem. Niet omdat ik melk drink, want dat lust ik toch niet. 
Wel omdat melk bijna overal inzit. Van boter, koekjes ijs en chocolade tot brood en charcuterie.

Verpakkingen bekijken

Ik keek vroeger ook al naar de verpakkingen van voeding die ik kocht, maar nu speur ik ze doelbewust af naar deze termen:

  • lactose
  • lactase
  • melkeiwit
  • melkpoeder
  • wei
  • weipoeder
  • melksuiker
  • magere melkbestanddelen

Deze termen wijzen erop dat het voedingsmiddel melk bevat en zou ik moeten mijden. Een hele moeilijk opgave zo blijkt, want melk zit quasi in fucking ALLES ! 🙂
Ik ben al een klein maandje erop aan het letten, maar ik denk dat ik in februari of maart eens een periode ga inlassen waar ik echt alles ga mijden met melk, om te kijken of dit veel verschil maakt voor mijn lijfje.

I will keep you posted 🙂

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.