De Glycemische Index

Glycemische index? Huh?
holdhorsesIs dat zoiets als de tabel van Mendeljev?
“Snel, weg van deze site.” denk je,
“Geef mij maar hersenloos vertier na een lange werkdag wanneer ik op het internet ronddwaal!”
Hold your horses please, het klinkt moeilijker dan het is! 

Laat ik jullie eerst vertellen waar ik de inspiratie voor dit artikel haalde, namelijk *drumroll please*:

een dieet.

(Jaja ik weet het, diëten is stom. Maar hey, ik ben ook maar een mens.)

Ik ga verder.
Inspiratie kwam dus door een dieet dat ik overigens nog niet zo lang geleden welgeteld 1 week heb volgehouden.
Ik was zo trots op mezelf, serieus. Mijn enige toegestane vrienden in die week waren namelijk groene groenten, proteïnekoekjes en -repen. Doodongelukkig werd ik ervan. Dus ben ik ermee gestopt, voordat ik moordlustige gedachten begon te ontwikkelen.
(Brood. Ik wil brood. En chocolade. NU!!)

Wat mij persoonlijk stoorde aan dit “dieet”, was dat gezonde producten zoals wortelen,rode paprika, tomaat, fruit en zelfs verse ajuin of knoflook verboden waren of slechts in zeer beperkte mate mochten gegeten worden. Voor een verklaring werd ik verwezen naar de glycemische index van de producten; bovengenoemde producten hadden namelijk een te hoge glycemische index en daarom werden ze afgeraden. Ik had geen flauw benul van wat dat wou zeggen. ajuin

De glycemische index, wat is dat dan voor een beest?

De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel het glucosegehalte in je bloed gaat stijgen na het eten van koolhydraten.
Met andere woorden: hoe snel worden de koolhydraten die je eet omgezet in glucose in je bloed (=bloedsuiker), wat is het effect van het product dat je eet op je bloedsuikerspiegel?

Er wordt een verschil gemaakt tussen een hoge en lage GI. De zogeheten “snelle” koolhydraten worden snel afgebroken tijdens de spijsvertering. De glucose wordt snel af gegeven in de bloedbaan waardoor zij aldus een hogere GI toegekend krijgen.
“Trage” koolhydraten worden slechts langzaam afgebroken, waardoor de glucose die ze bevatten trager in ons bloed komt.
Zij hebben een lage GI.

Dus :

Snelle koolhydraten ==> hoge GI ==> Eerst de welgekende “sugar rush” met vervolgens het bekende “energie_dipdipje” als gevolg

(je slaperig, vermoeid voelen nadat de koolhydraten verwerkt zijn). Wanneer je dingen eet met een hoge GI zal je bloedsuikerspiegel scherpere pieken vertonen.

Trage koolhydraten ==> lage GI ==> worden traag afgegeven, met een meer stabiel bloedsuikergehalte als resultaat

GI index

Hoge of lage GI?

Er zijn verschillen in mening wanneer het aankomt op de GI van voeding. Verschillende bronnen spreken mekaar tegen, dus kan ik moeilijk sluitende categorieën geven. Erg betrouwbaar schijnt het niet te zijn.
In het algemeen : wanneer de GI van een product hoger is dan 70 wordt dit als “hoog” beschouwd.
Producten met een GI tussen 50 en 70 zijn “medium” en alle producten met een GI lage dan 50 hebben een “lage” GI.
Ik ga jullie niet vervelen met feiten hoe deze waarden per voedingsmiddel bepaald worden. Je kan dit altijd zelf opzoeken indien je een onverklaarbare drang hebt om dit te weten ;-)

Hieronder even een tabel met voorbeelden van voeding en hun GI-waarde:

Bron : www.voedingswaardetabel.nl
Bron : www.voedingswaardetabel.nl

En voila, wat zien we hier? Uien, knoflook en tomaten, wortelen staan allemaal aangeduid met een lage GI.
Vandaar ook mijn scepticisme omtrent het verbieden van deze voedingsmiddelen. Als je ook een beetje je gezond verstand gebruikt, weet je natuurlijk dat alle verse groenten juist heel goed voor je zijn ook al bevatten ze natuurlijke suikers.

De glycemische index, waarheid of met korrel zout te nemen?

Het gevaarlijk van de GI is dat mensen snel eenvoudige conclusies gaan trekken. Want daar houden we van!
En wat is snel genomen conclusie van velen?
Aha: “Voeding met lage GI is goed, en met een hoge GI is slecht.”

Maar hier moeten we mee oppassen, ook al is het zo dat producten metrodebiet een hogere  GI (zoals chips en koekjes) vaak ongezonder zijn.
Maar kijk bijvoorbeeld  naar de GI van bittere chocolade, dan zie je dat deze lager is dan die van pakweg rode biet. Ga je dan eenvoudige conclusies trekken, ja dan zeg je gewoon dat zwarte chocolade gezonder is dan rode biet. Dit is natuurlijk niet het geval.
Sorry ladies and gents.

Bovendien is de GI slechts een getal dat de snelheid gaat aangeven waarmee de glucose in het bloed wordt omgezet.
Het geeft geen voedingswaarden aan. Het is ook nog eens behoorlijk subjectief.
Je eigen lichaam vertelt je vaak meer dan een tabel met cijfertjes :-)
Wil je nog meer te weten komen over de glycemische index dan raad ik je deze boeken aan:


Laat gerust een reactie achter :-)