vitaminsAls ik je zou vragen om in een halve minuut zo veel mogelijk soorten vitaminen en mineralen op te sommen zou je er waarschijnlijk in slagen een behoorlijk aantal vinden. Het alfabet afgaan is eigenlijk al voldoende voor de vitaminen. Mineralen zijn iets minder voor de hand liggend. Ik begin vandaag aan een reeks over voedingssupplementen. Rond supplementen draait namelijk een miljardenbusiness die bij velen vaak vraagtekens oproept. Maar wat zijn vitaminen en mineralen eigenlijk? Waar zitten ze in? Zijn extra vitaminen en mineralen nodig? Welke neem je dan het best? Zijn ze wel te vertrouwen? Wat zeggen experts? Relax beste lezer, dit lijkt wel een kruisverhoor! Laat ons beginnen bij het begin:

Voedingssupplementen & jouw gezondheid : Vitaminen

Maar wat zijn vitaminen nu eigenlijk?

Bron : vitaminsandwich.com
Bron : vitaminsandwich.com

Ik vind persoonlijk dat vitamine goed bekt. Echt, ik vind het een mooi woord :-). De naam werd in het leven geroepen door een  Poolse biochemicus, mr. Funk (dit is geen grap, hij heet echt Funk!). Hij ontdekte dat er bepaalde stoffen waren die stikstof bevatten, die cruciaal waren bij het genezen van sommige ziektes. Hij bombardeerde deze stoffen prompt tot vitaminen (samenvoegsel van vita (leven) en amine (stikstofhoudende stof). Maar! Zo als dat wel eens gebeurt met wetenschappelijke ontdekkingen, werd zijn hypothese later ontkracht. Niet alle vitaminen bevatten namelijk stikstof. Maar ja, toen was de vitamine al ingeburgerd natuurlijk… Enfin, genoeg etymologie, op naar de kern van de zaak! Vitaminen zijn micronutriënten die de mens nodig heeft, maar niet of amper zelf kan aanmaken. Ze komen in bepaalde hoeveelheden voor in onze voeding en drank en zijn, in kleine hoeveelheden, onontbeerlijk voor onze gezondheid.

Soorten vitaminen

Vitaminen worden in 2 groepen opgedeeld: water en -vetoplosbare vitaminen.

De vetoplosbare vitaminen ( A, D, E en K) vinden we terug in voedingsvetten (eieren, vlees, vette vis, melkproducten). Ons lichaam kan deze vitaminen  in beperkte mate opslaan. Dit gebeurt in ons vetweefsel. Ik heb een klein tabelletje voor jullie opgemaakt om het even te verduidelijken:

tabel vetoplosbare vitaminen

 

Ons lichaam kan wateroplosbare vitaminen (die we terugvinden in groenten, fruit, aardappelen, graan en melkproducten) niet of nauwelijks opslaan. Je kan normaal gezien geen teveel van deze vitaminen hebben omdat overschotten via de urine uitgescheiden worden. Onder deze groep vallen alle B vitaminen en vitamine C.

tabel wateroplosbare vitaminen 1 tabel wateroplosbare vitaminen 2 tabel wateroplosbare vitaminen 3

 

Ga naar deel twee: Voedingssupplementen #2 : Mineralen in de kijker.

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.