Look is een van de allergezondste kruiden die door de eeuwen heen een vaste plaats heeft veroverd in iedereen’s keuken. De gegarandeerde stinky breath na een lookrijke maaltijd heeft het aantal aanhangers misschien enigszins beperkt, maar ik geef je hieronder 5 redenen waarom je knoflook toch zou gebruiken. Naast het feit dat het lekker is uiteraard ;-).voordelen van knoflook

 

1. Goed voor je immuunsysteem

Iedereen weet hoe een knoflookbol eruit ziet en dat deze bestaat uit een aantal “tenen”. Wanneer je knoflook in je gerecht verwerkt, ga je deze meestal fijn persen of snijden. Als je dat doet, ontstaat er een zwavelverbinding. Deze verbinding heet “allicine” en is de oorzaak van de typische knoflookgeur. Maar dat moet je de arme knoflookbol maar vergeven, want allicine bezit zeer krachtige medicinale eigenschappen! In onderzoek werd aangetoond dat het dagelijks innemen van knoflooksupplementen het aantal verkoudheden doet afnemen met 63%, vergeleken met een placebo. Kleine anekdote: in 1858 zou Louis Pasteur (je weet wel, de uitvinder van antibiotica) ontdekt hebben dat knoflook in een petrischaaltje de omringende bacteriën verwoest.

2. Look tegen acne

Diezelfde zwavelverbinding, allicine, heeft ook een antibacteriële werking en zou dus efficiënt zijn tegen acne.
Vooral rauwe knoflook is een bron van vitaminen, mineralen en fytonutriënten (=bioactieve stofjes) die acne tegen gaan.
Ik heb het hier over vitamine C, B6, selenium, koper en zink. Vooral die laatste gaat de vorming van talg tegen.

3. Tegen hart- en vaatziekten

Knoflook zou hart- en vaatziekten tegengaan  zoals aderverkalking, hoge bloeddruk en bloedomloopstoringen.
Dit komt door de bloedverdunnende, vaatverwijdende en bloeddrukverlagende eigenschappen. Dat was een hele mond vol!

4. Zwakke maag? Eet meer knoflook!

Als je een zwakke maag hebt of last hebt van misselijkheid en braken is knoflook ook aangewezen. Het heeft een gunstige invloed op je spijsverteringsstelsel en maagklachten. Tegen darminfecties zou het ook helpen.

5. Detox voor je lichaam

Uit recent onderzoek bleek dat knoflook een efficiënte manier is om giftige metalen, zoals lood, uit je lichaam te krijgen.
In ons lichaam is de lever de pineut, want deze staat in voor het verwerken van giftige stoffen. Knoflook zal de enzymen in de lever ondersteunen. Deze enzymen zijn onontbeerlijk voor een goede werking van onze lever. Bovendien stimuleert het eten van knoflook de aanmaak van glutathion. Dit is een antioxidant dat een belangrijke rol speelt in het ontgiftingsproces.

 

Zo, knoflook, you hate it or you love it. Ik persoonlijk kan niet zonder in de keuken. Het maakt je gerechten af!
De gezondheidsvoordelen zijn mooi meegenomen ;-).
Eten jullie veel knoflook?

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.