GESPOT: loopneus, kriebelige hoest, pijnlijke keel, waterige oogjes en rien niemendal goesting om uit je bed te komen.
Met andere woorden : verkoudheden overspoelen het land en dat zullen we geweten hebben. Een verkoudheid kan weinig kwaad. Het wordt meestal veroorzaakt door een virus en is na enkele dagen of een week vaak al weer even snel verdwenen als ze opkwam. Een verkoudheid is niet zo ernstig. Desalniettemin kan je er behoorlijk ziek van worden. Gelukkig bestaan er een aantal middeltjes om je symptomen te verlichten!

1. Verse gemberthee

Het aller-aller belangrijkste tijdens je verkoudheid is hydratatie. Met een goede vochtbalans blijft je lymfestelsel goed werken en laat dat nu eens een belangrijk rol spelen bij de afweer van virussen en bacteriën. Lymfeklieren maken namelijk witte bloedcellen aan, je weet wel, die kleine helden in ons lichaam die ons beschermen! Een van de beste manieren om te hydrateren is natuurlijk water drinken.
Een andere goeie tip echter is verse gemberthee.  Gember heeft een ontstekingsremmende, antivirale en slijmvliesverzachtende werking.

Recept:
Neem wat verse gember (5 à 10 cm) en sap van 1 citroen en breng dit samen met een liter water aan de kook.
Laat nog 10 minuten trekken na het koken.
Je kan er wat honing bij doen als je dit graag hebt.
gemberthee

open-window2. Verluchten = strak plan

Tenzij je in Delhi woont, is het een bijzonder goed plan om regelmatig de ramen wijd open te gooien. De lucht binnenin je huis is vaak droog en vervuild. Dit kan je herstel aanzienlijk benadelen. Het is dus belangrijk om regelmatig eens te verluchten.

3. Rooibostheerooibos

Rooibosthee is een thee zonder cafeïne die oorspronkelijk komt uit Zuid-Afrika. Deze thee bevat een heleboel antioxidanten, vitamine C en de mineralen kalium, natrium, magnesium, calcium, koper, zink, fluoride,mangaan en ijzer. Je kan hem de hele dag door drinken.
Van rooibos wordt gezegd dat deze ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Bovendien word je van deze thee lekker relaxt en slaap je beter, wat niet evident is met een verstopte neus!

quick-and-easy-chicken-noodle-soup14. Kippensoep/bouillon

Aha, de klassieker! Grootmoeder’s wijze raad sla je beter niet in de wind! Ik leg je uit waarom: kippenvlees bevat  het aminozuur cysteïne. Euh, ja en dan?
Wel, cysteïne lijkt een beetje op een geneesmiddel (acetylcysteïne). Dit is een soort van slijmverdunner die ervoor zorgt dat alles goed “los” raakt. Vies, maar noodzakelijk. Bovendien gaat kippensoep ook de werking van de ontstoken witte bloedcellen onderdrukken. Die kleine rotzakjes zijn namelijk de oorzaak van je nare hoest!

Cold War 45. Dutjes doen

Bah, wat een saaie tip.
Ik weet het, maar het blijft de allerbeste: rusten. Doe gewoon even chill, kruip in je pyjama, maak jezelf een warm theetje klaar.
Leg je even languit in de zetel en doe enkele dagen rustig aan. Je verkoudheid is in een mum van tijd zo weer beter! Als je je lichaam niet genoeg tijd gunt, zal het langer duren vooraleer je geneest.

 

Met deze vijf tips help je in no time je verkoudheid de deur uit! 🙂

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.