Help ! Broze nagels en veel haarverlies ! 

De natuur en mijn ouders (dank u mama en papa) hebben mij van jongs af aan met een weelderige haardos en mooie nagels gezegend. Helaas pindakaas is hier de voorbije jaren toch wel wat verandering in gekomen. Ik heb de laatste jaren namelijk enorm last van broze en splijtende nagels (aan de bovenkant nagel) , die ook nog eens makkelijk afbreken en soms scheuren aan de zijkant. Wansmakelijk? Euh ja ! Irritant ? Euh ja ! Gelukkig valt het niet altijd op omdat ik redelijk grote nagels heb. Ik knip ze de laatste tijd dus heel kort om de schade te beperken. Daarnaast is mijn weelderige haardos ondertussen ook al danig gereduceerd. Waar mijn elastieken vroeger met moeite 2 keer rond mijn paardenstaart geraakten, kan ik ze nu drie keer er rond draaien. Nu, iedereen heeft wel eens een periode waarin hij of zij meer haar verliest, maar ik verlies echt veel en vaak haar gedurende lange periodes. Tijd om actie te ondernemen en te kijken hoe dit komt en wat ik eraan kan doen ! 
splijtende nagels

Splijtende nagels

Onze nagels zijn opgebouwd uit een eiwit genaamd keratine, en bestaan uit drie lagen : de hoornlaag, keratinelaag en epitheellaag. De hoornlaag is de bovenste laag van je nagel die bij uitdroging los gaat zitten, met als resultaat een splijtende nagel. Er worden verschillende oorzaken gegeven voor splijtende, broze nagels : 

 • je zit te veel met je handen in water en schoonmaakmiddelen, waardoor de nagel uitdroogt en makkelijk breekt en splijt
 • je gebruikt nagellakremover met aceton
 • het kan genetisch bepaald zijn (hebben je ouders ook zwakke nagels?)
 • misschien is het een symptoom van problemen met je schildklier (vertraagde schildklier)
 • het kan door een gebrek aan vitamines komen (Calcium, ijzer, eiwitten, zink en vitamine A en B  )

Nu ben ik wel een fan van nagellak (hier worden mijn nagels trouwens sterker van, no joke !) , maar ik gebruik nooit remover op basis van aceton. Daarnaast was ik mijn handen regelmatig met zeep, maar zeker niet overdreven. Ik zit ook niet constant met mijn handen in water of schoonmaakproducten. Problemen met schildklier heb ik ooit eens gehad, maar dat is voorbij en daarnaast eet ik gevarieerd met veel groenten en fruit. Voor mij is er dus weinig reden waarom ik zulke splijtende nagels zou hebben. Het is wel zo dat mijn moeder ook broze nagels heeft, dus het kan wel lichtelijk genetisch zijn. Maar goed…. vastberaden als ik ben, wil ik heel graag terug sterkere nagels.

haarverlies

Haarverlies

Ons haar is opgebouwd uit hetzelfde eiwit als waarin onze nagels zijn opgebouwd : keratine. Het is dus logisch dat de gezondheid van je haar en nagels heel dicht bij elkaar ligt.
Daarnaast is het zo dat we dagelijks 100 tot 150 haren kunnen verliezen. Dat lijkt enorm veel, maar als je weet dat we bij onze geboorte zo’n 100.000 haarzakjes op ons hoofd cadeau kregen, valt dat goed mee. Bovendien kunnen 100 (in mijn geval lange) haren een grote prop vormen, waardoor het immens veel lijkt. Ik heb dan ook nog eens zwart haar, waardoor het in mijn ogen nog dramatischer oogt, met paniekerige gedachten als “OMG I’m going bald !” tot gevolg.  Kortom, we verliezen allemaal sowieso dagelijks rond de 100 haren. Dit is volkomen normaal. Er kan wel extra haarverlies optreden door :

 • onze vriend Stress
 • verandering in hormoonhuishouding (tijdens menstruatie, zwangerschap,…)
 • seizoenswisselingen (sommige mensen verliezen meer haar in de zomer dan in de winter of omgekeerd)
 • vitaminetekort en gebrek aan ijzer/goede eiwitten
 • onderliggende ziektes (hallo schildklier !)
 • gebruik van medicijnen (de pil, …)

Bon, waar sta ik in dit verhaal? Uiteraard verlies ik al heel mijn leven haar, dat is normaal. Maar de laatste tijd is het redelijk vervelend geworden. Ik voel soms de haren al kriebelend langs mijn armen vallen en moet steevast elke dag haren van mijn kledij halen. Overal waar ik kom, dwarrelen er haren op de grond. Het lijkt wel op het  broodkruimelspoor van Hans en Grietje, maar dan met mijn haar. Ik word er soms echt onnozel van. Als ik mijn haar kam of was, haal ik er ook altijd veel uit. Na een tijdje begin je je een beetje zorgen te maken (hypochonder dat ik ben). Ik ben ooit eens beginnen tellen, telkens ik haren vond, maar daar ben ik al gauw mee gestopt wegens paniek, haha. Het kan natuurlijk overgaan, maar ik wil toch even alles uit de kast halen om zowel mijn haar als mijn nagels een boost te geven.

Wat is mijn actieplan?

Mijn actieplan tot nu heb ik als volgt uitgestippeld:

 • Ik ben sinds 17 augustus 2016 begonnen met Omnivit hair Care (supplementen voor sterkere nagels en haar). Dit is een kuur van drie maanden en ik ben nu ongeveer 3 weekjes bezig.
 • Ik gebruik elke avond voor het slapengaan een voedende handcrème (momenteel eentje van Vaseline).
 • Mijn haar niet te vaak in een strakke paardenstaart dragen.
 • Meer fruit eten (proberen 2 stuks per dag)

Wanneer mijn vitaminekuur afgelopen is na 3 maanden, zal ik een nieuwe post schrijven met mijn ervaringen: heeft mijn actieplan dan resultaat opgeleverd of niet?
Zal ik nog steeds splijtende nagels hebben, of zullen ze terug wat sterker zijn? Verlies ik nog steeds zoveel haar, of lijkt het beter te gaan?

En jullie, hebben jullie soms last van broze nagels en haarverlies? Laat het mij weten in de comments (ook als er een speciale reden voor was !)

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.