Elke week ben ik meerdere keren in de sportzaal te vinden…Het kost tijd, geld en zelfdiscipline maar geloof mij dat het dat allemaal waard is….
Sporten is trouwens een heel ruim begrip…misschien is bewegen een beter woord. Een uurtje wandelen bijvoorbeeld telt voor mij ook als sport, zolang je maar regelmatig beweegt.
Het leek mij een goed idee om mijn persoonlijke beweegredenen op te sommen waarom ik graag aan sport doe. Hier gaan we :

1. Ik zit de godganse dag neer voor een computerwaarom sport ik

Een mens met een kantoorjob (zoals mezelf) zit quasi 8 uur per dag met zijn achterwerk op een al dan niet comfortabele stoel. Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken om aan te tonen dat dit eigenlijk echt wel om van te huilen is. Eigenlijk ben ik verbaasd dat mijn kont nog niet lijkt op een platte pannenkoek, door dat non-stop gezit. En wat doe je als je thuis komt na een drukke dag? In de zetel zitten (of nog beter, liggen), het liefst voor de televisie. Bleh. Ik word hier serieus nog vermoeider door. Ik heb het echt nodig om te bewegen ! Zodat ik dan, als ik echt zin heb, me zonder schuldgevoel in de zetel kan ploffen. 

beter slapen door te sporten2. Ik slaap beter

Ik merk van mezelf dat ik wel beter slaap als ik regelmatig sport. Ik ben zelf niet zo’n makkelijke slaper maar door te sporten is dit toch ook al een beetje verbeterd.
Als je slecht slaapt wilt dit doorgaans zeggen dat je hartslag en lichaamstemperatuur hoger liggen ’s nachts, dan bij iemand die wel een goede slaper is. Door regelmatig te sporten (minstends 3 uur per week) zal je hartslag in eerste instantie verhogen, maar enkele uren na de inspanning komt deze lager te liggen dan bij mensen die niet sporten. Daardoor wordt de slaapkwaliteit verbeterd.

3. Ik hou mijn gewicht op peilafvallen door sport

Kijk: ik ben een bourgondiër. De helft van mijn dag ben ik aan het bedenken wat ik ga eten de komende uren. Je kan dus wel stellen dat eten belangrijk is voor mij.
Tel daarbij het feit op dat ik helaas niet gezegend ben met slanke lijngenen, dan kom je tot de slotsom dat ik sowieso MOET sporten om niet moddervet te worden op termijn. Want sorry, chocolade en ander lekkers volledig afzweren is echt een no go. 

armworstelen4. Ik ga niet af als een gieter wanneer er iemand met mij wilt armworstelen

Spieren, baby, spieren ! Als je regelmatig sport (kracht en cardio) merk je heel snel het verschil in je spiermassa. Niet dat ik elke dag voor de spiegel sta, mijn armspieren opspan en er ostentatief een kusje op geef, maar ik ben best wel trots op mezelf dat ik mijn slappe armpjes naar een steviger formaat heb kunnen transformeren. Ok, de kans is klein dat je elke dag uitgedaagd wordt voor een armworstelpartijtje, maar het kan en dan zal ik er begot klaar voor zijn. Bring it on ! Strong is the new skinny  😉

 

tumblr_npx5npEsCJ1sidd71o1_5005. Ik voel me happy

En daar is een wetenschappelijke verklaring voor ; sporten zorgt er namelijk voor dat er endorfine en serotonine worden aangemaakt in ons lichaam. Deze worden ook wel eens “gelukshormonen” genoemd. Een natuurlijke vorm van antidepressiva dus! Dit blijft nog even in je lichaam nazinderen, dus profiteer ervan !

 

beyonce6. Ik voel me zelfzekerder 

Zelfzeker over verschillende dingen; mijn lichaam bijvoorbeeld. Omdat ik weet dat ik er zorg voor draag door regelmatig te bewegen en zo gezond mogelijk te eten. Het is gewoon fijn om dat idee in je hoofd te hebben, je straalt dit ook uit naar je omgeving. Als je onzeker bent, raad ik je aan om meer te gaan bewegen. Door te sporten zal je lichaam sowieso meer gevormd worden. Daarnaast voel ik me mentaal ook veel sterker. Je leert meer relativeren en staat sterker in je schoenen. Je kent het wel: midden in een training wil je niks liever dan de instructrice wurgen omdat zij zonder een druppeltje zweet te lossen nog volop staat te knallen, terwijl jij met roodaangelopen gezicht staat te hijgen en steken in je zij hebt. Gewoon doordoen ! You’ll survive 😉 En op het einde ben je trots op jezelf , daar draait het om ! 

meeting7.  Ik ontmoet mensen, verhoog sociaal contact

Gaan sporten met vriendinnen is natuurlijk het plezantst ! Samen afzien : dat is pas bonding 😉 Natuurlijk kan je ook perfect alleen gaan sporten, als je vaak naar dezelfde les of gym gaat, leer je vanzelf ook wel mensen kennen.  Het is sowieso goed voor je sociaal contact, ook al heb je daar geen behoefte aan 🙂 .

energie8. Ik krijg extra energie

Echt waar, ik verbaas me er nog elke keer over. Hoe moe ik ook ben, wanneer ik me toch push om te gaan sporten, is de moeheid tijdens en vooral na mijn workout volledig ribbedebie.
Zeer ironisch eigenlijk. Van sporten krijg ik dus meer energie en de meesten mensen die regelmatig sporten vertellen dit ook… Let wel: je moet sowieso naar je lichaam luisteren, als je echt, maar dan ook echt te moe bent (of ziek), blijf je thuis! Dan zal sporten niet echt bevorderlijk zijn…Je moet gewoon het verschil kunnen maken tussen moeheid à la “pff, ik heb echt geen zin en ik voel me wat suf” (= GA SPORTEN, LUILAK !) en
“ik ben doodop en voel me mottig” (= RUST UIT, ARME STAKKER !).

conditie9.  Mijn conditie is op peil

Ik hoef me geen zorgen te maken wanneer de lift kapot gaat, ik zal niet nat van het zweet toekomen op de 8ste verdieping, cuz I work out !
Haha, nee, je merkt wel sowieso dat je conditie verbeterd als je regelmatig sport. Je trapt niet zo snel op je adem bij inspanningen. Bovendien merk je heel snel deze verbetering in conditie op,  al na een paar keer sporten !

1464273060-new-girl-jess-gym-gif10. Omdat het kan, ah ja !

Slotsom : waarom zou ik het niet doen? Ik heb twee perfect functionerende armen en benen, ik ben gezond …. Waarom excuses zoeken om niet te bewegen ?
Er zijn zoveel sportclubs, gyms, outdoormogelijkheden,… dat je sowieso iets vindt naar je goesting. Feit is wel dat je zelfdiscipline moet hebben. Er zijn genoeg dagen dat ik ook echt helemaal geen zin heb om mij om te kleden en te vertrekken naar de sportzaal. Maar dan pep je jezelf een beetje op en zodra je bezig bent, zal je trots zijn op je zelf dat je er toch maar weer staat ! 

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.