Ik merk van mezelf dat ik heel vaak grijp naar “light”-producten in de winkel. Waarom? Euh, minder calorieën natuurlijk !
De winkels liggen er ook gewoon vol van, dus het is zeker niet moeilijk om de light versie te vinden van quasi alles dat wil kopen. Moest er een haar van je hoofd vallen telkens je de term light tegen komt in de winkel, was je tegen je aankomst aan de kassa helemaal kaal. Waarom bestaan ze eigenlijk? Wat is hun nut? zijn ze wel gezond? Lees het hier !

cola lightOorsprong van light producten

Een aantal jaren geleden begon de hype van vet te gaan vermijden in onze voeding. Vet was dé boosdoener bij uitstek, low fat producten werden de norm. Daarna kwamen de suikers aan de beurt. Suikers werden ook een absolute no-go. Marketeers in de voedingsindustrie begonnen aan een slimme inhaalmanoeuvre en begonnen producten in het leven te roepen die de term “light”  meekregen.
(Klein weetje: cola light werd voor het eerste geïntroduceerd in 1982).

De term werd wat strenger genomen toen de markt overspoeld werd door zulke producten, die niet altijd even koosjer waren. Sommige fabrikanten namen het niet zo nauw met hun claims (sommige voeding werd bijvoorbeeld als light bestempeld, wanneer het vet was gedaald maar het suikergehalte wel steeg).Sinds 2007 mogen enkel de producten die minstens 30% minder calorieën, vetten, suiker of alcohol bevatten in vergelijking tot het standaardproduct, het label “light” dragen.

Het is een lucratieve business, de “light”-industrie, geloof me vrij. Wij, consumenten, zijn er dol op. Wie wil er nu niet kunnen genieten van al dat heerlijks, terwijl we denken dat we er niet of minder van aankomen. Of beter nog, dat we er van afvallen. 

Maar is dit wel zo?

Zijn light producten wel gezond?

Om producten light te maken, worden de suikers vaak vervangen door kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam). Het gebruik hiervan is gelukkig streng gereglementeerd, maar toch hoor je vaak uitspraken dat deze ook niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Dat is al een vraag die we kunnen stellen: zijn de veranderde samenstellingen van onze voeding er wel op verbeterd?

Daarnaast betekenen minder calorieën  nog niet hetzelfde als geen calorieën en minder vet is daarom niet altijd vetarm. Kijk maar naar sommige zoete desserts die ook in hun lightversie doorgaans nog altijd veel meer calorieën bevatten dan bijvoorbeeld een stuk fruit. Bovendien heeft men vaak de neiging om meer van een lightproduct te eten (guilty as charged here trouwens). Een doos low light koekjes of snoepjes  in plaats van enkele gewone koekjes zal uiteindelijk meer vet en calorieën opleveren. (thank you captain obvious!)

hamburger-cola-light

Bovendien, en dit lees je heel vaak, zijn wij met zijn allen alleen maar dikker geworden ten opzichte van vroeger. Nu, elk gezond redenerende mens beseft dat dit komt omdat wij met zijn alleen minder bewegen (8 uur zitten aan een bureau, met enkel een looppauze om eens naar de wc te gaan) en dat de keuze aan voeding gigantisch is geworden.
Dat zijn voor mij de twee hoofdredenen: te weinig beweging en teveel keuze aan (ongezonde) voeding. Maar hebben de light producten hier ook maar iets voor kunnen betekenen?

 

Neen. Integendeel, er zijn studies die beweren dat je van het consumeren van light producten een slechter werkend (trager) metabolisme krijgt. Ik zag onlangs op Canvas een documentaire (The Men Who Made Us Thin) en een van de wetenschappers daar beweerde dat wanneer je veel light (dus producten met kunstmatige zoetstoffen) eet, je hersenen na verloop minder zullen reageren op suiker. Je kan er dus meer van eten en hebt er meer zin in.

Mijn wereld stortte in mekaar. Dus light producten geven je meer zin in zoet? 🙁 Quelle désillusion zeg.

downloadWat eet ik van light producten ?

Gelukkig valt het nog wel mee bij mij, ik koop niet echt standaard light dingen, ik probeer ze meestal af en toe eens uit. Frisdrank koop ik sowieso altijd in de light versie…ikzelf drink niet zo veel frisdrank, maar de BF wel en ja dan kunnen de calorieën serieus aantikken natuurlijk.  Voor de rest : light confituur en kaas….Omdat deze eigenlijk nog wel lekker zijn en ja, de helft minder calorieën is interessant bij zulke producten. Daarnaast koop ik vaak light yoghurt en af en toe eens light koekjes. 

Hmm. Net deze paragraaf afgemaakt en beseft dat ik eigenlijk wel veel light consumeer…:-)
Oh well, laat ons geen paniek zaaien, maar wel bewust nadenken over wat we eten en drinken!

Tot de volgende! (De winnaar van de kokosolie actie is getrokken en wordt persoonlijk gecontacteerd!)
Eten jullie trouwens soms light producten? Zo ja, wat voor producten? 🙂

 

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.