confused gifHet paeleodieet, holbewonersdieet, paleolitisch dieet of het jager-verzamelaardieet….
Tenzij je het voorbije jaar onder een vochtige, bemoste steen hebt geleefd, ben je deze termen ongetwijfeld al eens tegengekomen op het internet. Misschien vraag je je nog steeds af waar dit in godsnaam allemaal op slaat? Misschien lees je op Freudiaanse wijze zelfs paëlla in plaats van Paleo, en begint je geest al likkebaardend naar het avondeten uit te kijken. Misschien mag ik zelfs zover gaan om je gezicht te vergelijken met Miranda Hart bij het naslaan van deze termen in de Google zoekmotor….

Maar hey hey, geen nood! In deze post ga ik jullie haarfijn uitleggen waar een Paleo leefwijze voor staat.

It all started with a BIG BANG!

Haha, geintje. Of niet? Nee dus!
Want het ondertussen beroemde Paleo-principe staat voor een levenswijze waarin mensen zichzelf en hun eetgewoonten terug katapulteren naar de oertijd. Meer bepaald het paleolithicum. Het tijdperk waar onze voorvaderen lustig aan het jagen sloegen en noten en bessen gingen plukken om in hun dagelijks energie-inname te voorzien. Paleo is overigens het Griekse woord voor “oud”.Wie volgens het Paleo-principe leeft, is er dan ook van overtuigd dat onze genen de voorbije tienduizend jaar niet of nauwelijks veranderd zijn. Wat wel veranderd is sinds de opkomst van de landbouw, is ons voedingspatroon. En daar wringt het schoentje volgens hen. Volgens Paleo-aanhangers zijn we namelijk genetisch het beste aangepast gebleven aan een voedingspatroon van een oermens. Met andere woorden: fabrieksvoeding en bewerkte producten zijn de absolute no-go’s die op de zwarte lijst staan van elke Paleo-er. Een ander aspect is het feit dat we veel te weinig bewegen. Waar mensen vroeger moesten jagen op hun maaltijden, slepen wij ons voort achter ons winkelkarretje, proppen iets in de microgolfoven en eten we het voor de tv op. Oh ja, en het liefst van al komen we nog even bij van deze maaltijd door urenlang tv te kijken. Ook dat kan niet de bedoeling zijn. Bewegen is een belangrijk aspect van Paleo.paleo

 

Simpele Vuistregels van Paleo

 1) Kwaliteit boven kwantiteit

De belangrijkste vuistregel is de volgende: het is de kwaliteit van je voeding die telt en niet de hoeveelheid. Een paleo-dieet staat niet voor calorieën tellen, integendeel, weg met de weegschaal. Dat is nergens voor nodig. Je eet namelijk gewoon de hoeveelheid die je wil, op voorwaarde dat de voedingswaarde ervan optimaal is. Biologische en verse voeding genieten dus de voorkeur. Je mag natuurlijk niet eender wat eten. En dat brengt ons naar de volgende vuistregel.

2) Geen bewerkte voeding

Stel je even de overgrootmoeder van je oma voor. Beeld je in dat zij in een random GB of Delhaize op de hoek binnenstapt. Welke producten zou zij herkennen denk je? Bitter weinig n’est-ce-pas? Voor ons lijkt het evident want wij worden al jaren overstelpt met allerlei fabrieksvoeding. Brikjes, pakjes,zakjes en blikjes, sauzen in poedervorm, noem maar op…. dingen die je overoveroverovergrootouders niet zouden herkennen,worden ronduit vermeden in een Paleo-dieet. Je eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Vlees van bij de slager, eieren van kippen in vrije uitloop, verse groenten, vers fruit,….Noem maar op. Alles wat bewerkt en waar bewaarmiddelen, kleur- en geurstoffen aan toegevoegd wordt, dien je te vermijden. Geen makkie dus 🙂

3) Meer groenten, fruit,vis, vlees, schaal en -schelpdieren, noten, zaden

Euh. Wat mag je dan wel eten als je volgens het Paleo -principe eet? Want eerlijk, veel blijft er natuurlijk niet meer over als je alle bewerkte voeding van je menu moet schrappen. En toch mag je best nog wel veel eten. De belangrijkste voedingsbronnen blijven vlees, vis, groenten, fruit, schaal en -schelpdieren, noten en zaden. Deze staan centraal. Je hoeft je lekkere biefstuk er dus niet voor te laten. En je groenten ook niet. De aardappeltjes echter…daar zijn ze bij Paleo ook geen fan van want….:

4) Granen, peulvruchten, melkproducten en suiker moeten vermeden worden

Daar waar vlees, vis, groenten, fruit, zaden en noten op handen worden gedragen, worden granen zoals tarwe en maïs en zuivel in verband gebracht met welvaartsziektes van deze tijd. We zouden ze niet zo goed verdragen dan we denken. Het paleo-dieet gaat ervan uit dat wij mensen niet gemaakt zijn om de hoeveelheden granen en zuivel n die we nu binnenspelen, ook effectief te gaan verwerken. Daarom zouden mensen last hebben van ziektes, vermoeidheid enzovoorts. Ook suiker dient vermeden te worden volgens Paleo. Als je de suikerserie hebt gevolgd, weet je waarom: suiker heeft een negatieve impact op onze bloedsuikerspiegel en kan verslavend werken.

paleo1
Volgens Paleo moeten we teruggrijpen naar een andere manier van leven. Minder koolhydraten en meer proteïnen en beweging zijn sleutelfactoren.

Wat  denken jullie van Paleo? Haalbaar of niet? 🙂
Laat gerust je mening na.

2 Reacties

 1. Het kan zeker geen kwaad om zoveel mogelijk weg te blijven van fabrieksvoeding en bewerkte producten en te gaan voor verse producten. Als je gaat voor kwaliteit boven kwantiteit (zowel in samenstelling als hoeveelheid) ben je al een hele stap vooruit! Voor de voedingsindustrie is gezondheid geen prioriteit en draait het allemaal rond omzet en winst, ten koste van wat dan ook. Het resultaat is een aanbod van chemische brol die de oorspronkelijke kwalitiatieve producten vervangen en die in grote hoeveelheden voorkomen in fabrieksvoeding en bewerkte producten om er ons meer van te laten consumeren.

  Het probleem met paleo is wel dat de voeding en de mens zelf ten tijde van onze overoveroverovergrootouders niet blootgesteld was aan verontreining (lucht/water…) Er was ook geen gebruik van antibiotica en er bestondenen ook geen pesticiden. Zelfs als je alles kweekt in uw eigen tuintje ontsnap je daar niet meer aan. Het kan ook geen kwaad om met nieuwe inzichten rekening te houden, dank maar aan scharreleieren die heel wat meer dioxines bevatten als de kippen vrije loop in het zand hebben enz. De voeding van onze overoveroverovergrootouders was dus niet altijd gezonder dan wat je in de Delhaize/GB koopt!

  1. Uiteraard moet je kijken naar de huidige setting. Daar ben ik het volledig mee eens.
   Ik volg wel het idee achter Paleo, omdat ik het logisch vind. Maar je kan onze aarde anno 2014 natuurlijk niet gaan vergelijken met die
   van in het paleolithicum. Dat is logisch! 🙂

   Ik heb het nieuws ook gehoord van de scharreleieren en denk dan bij mezelf dat er precies niets meer goed is, haha.
   Er zal altijd wel iets zijn. Ofwel uitgevonden door voedinggiganten ofwel, tjah, vaststaande feiten :-).

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.