header avocado life is goodDiegenen die mij kennen, weten het: avocado’s zijn mijn grote liefde in de keuken. Ik eet deze vrucht het liefst op crackers met wat gerookte zalm, of in een heerlijke wrap in plaats van mayonaise, met peper en zout en wat knoflook. Hmmm. Ik krijg er alweer zin in ;-). Gelukkig is dit geen zonde, integendeel. Avocado’s zijn heersers op gebied van gezondheidsvoordelen. Ik zet de tien belangrijkste even op een rijtje voor je. 

avocado goede vetten1. Goede vetten

Ok, toegegeven, een avocado bevat een heleboel vetten (ongeveer 77% van een avocado bestaat uit vet). Het positieve is dat het allemaal gezonde, enkelvoudige, onverzadigde vetzuren zijn. Hoera !
De vetten in avocado’s zorgen er ook voor dat bepaalde voedingsstoffen (zoals vitamines en antioxidanten) beter worden opgenomen in je lichaam. Twee vliegen in één klap dus.

2. Vezelrijk

Oh boy, oh boy, oh boy! Avocado’s bevatten véél vezels. Ongeveer 7 gram per 100 gram. Waarom is dat zo goed? Vezelrijke voeding is goed voor onze spijsvertering en houdt ons langer verzadigd. Als klap op de vuurpijl zijn vezels goed voor onze bloedsuikerspiegel. Ze houden deze min of meer stabiel, waardoor je minder pieken zal hebben en dus minder hongeraanvallen.

3. Vitaminen- en mineralenbommetje

De avocado is voor mij de Rolls Royce onder de groenten en fruit. Er zitten zodanig veel goede voedingsstoffen in, dat het bijna een grap lijkt.
Zal ik beginnen aan het lijstje?  Vitamine B, foliumzuur, betacaroteen, vitamine C, vitamine E, kalium, calcium, fosfor, magnesium, koper, ijzer en zink. Voeg daarbij de vezels en gezonde vetten toe, en je snapt wel waarom ik de vergelijking maak. 

4. Adelaarsogen

Een avocado is rijk aan antioxidanten waaronder luteïne (een carotenoïde die als een antioxidant werkt) en zeaxanthine. Chinees voor je?
Ik vertaal het even in mensentaal: deze twee gekke stofjes zijn immens belangrijk voor je ogen en zouden oogziekten (zoals cataract bijvoorbeeld) kunnen tegengaan. Hello eagle eyes !

avocado olie5. Perzikhuidje

Dankzij al deze goede voedingsstoffen van een avocado is het geen wonder dat hij geweldig is voor je huid.
Met name de vezels en de kalium gaan huidveroudering tegen. Daarnaast zorgt het hoge vitamine B gehalte er onder andere voor dat  onze huidcellen sneller herstellen en vernieuwen. Dankzij de omega3 vetzuren worden voedingsstoffen goed opgenomen, maar ook afvalstoffen worden verwijderd en je collageenaanmaak zou een boost krijgen (bye bye rimpels!).

6. Ontstekingsremmend

De combinatie van voedingsstoffen die we in avocado’s vinden, werken ontstekingsremmend. Je ziet wel al vaker dat er in de schoonheidsindustrie lustig gebruik wordt gemaakt van deze vrucht (avocado -olie wordt in heel veel producten verwerkt). Gezichtsmaskers op basis van avocado zijn heel populair bijvoorbeeld.

7. Ze bevatten (quasi) geen suikers

Een avocado is eigenlijk een fruitsoort, maar in tegenstelling tot zijn collega-fruitgenoten bevat deze vrucht amper suiker.
De vrucht bestaat slechts uit 3% koolhydraten, waarvan 1,4 gram suikers. Dit maakt natuurlijk ook dat avocado’ een extraam lage glycemische index hebben. Weet je niet meer wat dit wil zeggen, lees hier dan mijn artikeltje nog eens over de GI.

8. Een van de minst vervuilde groente- en fruitsoorten ter wereldavocado.jpg

Aha ! Met al dat pesticidegebruik in de wereld is het een verademing om te weten dat avocda’s behoren tot een van de minste vervuilde groente-en fruitsoorten ter wereld. 

9. Verlaagt je cholesterol

Van avocado is geweten dat ze helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het beschermen van je bloedcirculatie. Dit komt omdat ze veel kalium en foliumzuur bevatten. De goede vetzuren dragen bij tot het verlagen van het LDL cholesterol (“slechte” cholesterol) en het verhogen van het “gezonde” HDL cholesterol.

10. Helpt bij de spieropbouw

Dankzij de nodige aminozuren in avocado’s, kan ons lichaam heel makkelijk eiwitten aanmaken. Deze aminozuren zijn onontbeerlijk bij het aanmaken van ons spierweefsel. Vegetariërs wordt ook vaak aangeraden om regelmatig avocado te eten.

 

Binnenkort volgt er een avocado special, met enkele lekkere recepten 😉

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.