IMG_3122Wie mij een beetje kent, weet dat ik ’s ochtends zweer bij een grote kop dampende koffie. Gelukkig ben ik altijd ruimdenkend geweest wat warme drankjes betreft, en heb ik doorheen de jaren ook dat andere leren waarderen: thee. Wist je dat er wereldwijd jaarlijks 3 biljoen koppen thee per dag worden gedronken? Na water is thee eigenlijk de meest populaire drank ter wereld. Daarmee eindigt ze boven koffie en melk! Al jaren prediken theeliefhebbers over de gezonde eigenschappen van thee. Is thee echt zo goed voor je? Wat zijn de voordelen van een kop thee? Hoog tijd dus, om het thee-gebeuren eens onder de loep te nemen!

IMG_3127Waar komt thee vandaan?

De legende doet de ronde dat thee geheel toevallig ontdekt werd door een Chinese keizer. Die had een pot water op het vuur staan, het raam stond open, waardoor enkele theeblaadjes in de ketel vlogen. Hij vond het lekker ruiken en dronk ervan. We zullen nooit echt weten hoe thee effectief ontdekt werd, maar we weten wel dat thee pas voor het eerst schriftelijk vermeld werd in een Chinees woordenboek, zo ongeveer 350 voor Christus. Daarin werd het omschreven “een drank gemaakt uit het koken van blaadjes in water”. Heerlijk toch, dat simpele woordenboekentaaltje.

 

IMG_3123Ook het theezakje, zoals wij het nu kennen, is per toeval uitgevonden door een New Yorkse handelaar, Thomas Sullivan. Vroeger werd thee namelijk bewaard in tinnen dozen. Begin 1900 stegen de prijzen van de tinnen dozen zo fel, dat Sullivan besloot om zijn thee in zijden zakjes naar zijn klanten te sturen. Het was de bedoeling dat de klanten de thee uit de zakjes zouden halen, maar dat hadden ze niet in de gaten. Ze gooiden de zijden zakjes rechtstreeks het kokende water in.

Er bestaan 3 soorten thee; groene, zwarte en witte thee. Alle drie komen van de theestruik, de Camellia sinensis. Voor zwarte thee (bvb. Earl Grey) worden de theeblaadjes blootgesteld aan zonlicht en vocht. Ze verkrijgt haar zwarte kleur en scherpe smaak door de oxidatie dat plaatsvindt. Daardoor vermindert het gehalte aan antioxidanten. Groene thee daarentegen, oxideert niet, en bevat daardoor meer antioxidanten dan zwarte thee. Een iets recentere thee op onze markt is de witte variant. Deze wordt gemaakt van de blaadjes van jonge theeknoppen en zou daardoor ook meer antioxidanten bevatten. 


a cup of tea a dayGezondheidsvoordelen van thee

De Chinezen weten het al een eeuwigheid: thee drinken heeft een heilzaam effect op onze gezondheid. We zijn allemaal wel bekend met de theerituelen in China en Japan: in die landen zijn ze dan ook overtuigd van de geneeskrachtige eigenschappen van thee. Ook bij ons toont wetenschappelijk onderzoek aan dat thee drinken best wel een goed idee is. Thee is namelijk een rijke bron van antioxidanten.  Een eenvoudig kopje thee biedt je dus bescherming tegen schadelijke radicalen. Benieuwd wat thee voor je kan betekenen? Lees maar even mee!

 

1. Thee kan kanker & hart- en vaatziekten voorkomen

Vrije radicalen kunnen hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker veroorzaken en verhogen het risico op beroertes. Recent onderzoek heeft aangetoond dat thee het lichaam kan helpen beschermen tegen kanker dankzij de antioxidanten. Deze bestrijden namelijk de vrije radicalen! Door diezelfde antioxidanten wordt de ontwikkeling van hart- en vaatziekten afgeremd, en het risico op een beroerte of hartaanval verkleind. Thee zorgt ook voor een goede bloeddoorstroming en dus gezonde bloedvaten dankzij de flavonoïden die ze bevat. Flavonoïden zorgen ervoor dat ons bloed vloeibaar blijft en dus niet klontert.

2 Thee drinken ⇒ angst en stress verminderen

De bladeren van thee bevatten een aminozuur (L-theanine). Groene en witte thee bevatten meer L-theanine dan zwarte thee.
Dit aminozuur staat vooral bekend om zijn kalmerende werking. Het verhoogt de activiteit van de neurotransmitters serotonine, dopamine en GABA in de hersenen. Dankzij deze neurotransmitters voelen we ons meer ontspannen!

3. Geeft je immuunsysteem een boost

L-theanine is niet alleen een stressmoordenaar, maar ook nog eens goed voor ons immuunsysteem. Twee vliegen in één klap dus! Het verhoogt de immuniteit en beschermt tegen griep en verkoudheid. Bovendien verhoogt het de werking van bepaalde immuuncellen (T-cellen), die het lichaam beschermen tegen virussen, bacteriën en kankercellen. Hoeraatje voor thee dus! 🙂

4. Thee drinken voor een gezonde mond

In mijn zoektocht naar de gezondheidsvoordelen van thee vond ik ook nog dat veel thee drinken een gunstig effect heeft op onze mond.
De flavonoïden in thee helpen namelijk tandplak verminderen, waardoor de kans op holte- en tandvleesaandoeningen verlaagt. 

5. Afvallen met groene thee?

Er zijn studies die aantonen dat wie vaak (3-tal kopjes per dag) groene thee drinkt, een verhoogde vetverbranding gaat vertonen. Groene thee bevat o.a. cafeïne en die stimuleert het proces waardoor je meer calorieën zult verbranden. Je hoeft natuurlijk geen wonderen te verwachten, maar het kan steeds een extra hulpmiddeltje zijn. En oh ja, je moet wel even wennen aan de smaak: groene thee is namelijk wat bitter.

 

IMG_3126Mijn theetip? De theezakjes van Revolution. Origineel, leuk verpakt en echt heerlijk ’s avonds wanneer je een filmpje kijkt, of overdag om je te verkwikken! 🙂 . Ze zijn wel wat prijzig, maar als je net zoals ik niet elke dag thee drinkt, valt het wel mee.

 

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.