Onlangs postte ik een blog over thee en haar positieve effecten op onze gezondheid. Een attente lezer wees me toen op dit artikel waarin een aantal zaken worden aangehaald die een heel ander licht werpen op thee. Omdat ik zelf redelijk versteld stond van wat er in verteld werd, namelijk dat bepaalde merken thee helemaal niet zo gezond zijn, besloot ik hier zelf een update aan te wijden.

Wat zit er in een goede kop thee?

Thee komt, zoals we weten, uit China. Het is een eeuwenoude traditie die ontstond omdat de Chinezen ontdekten dat thee geneeskrachtige eigenschappen bevat. De blaadjes van de theeplant Camellia Sinensis werden fijn gemalen en in kokend water gedaan. Op die manier verkregen ze dan hun geneeskrachtig drankje. Zoals je ziet was dit dus een heel puur een eenvoudig proces waar geen fabrieken aan te pas kwamen.

schadelijkestoffen in thee

Ik heb er nooit bij stil gestaan, maar de moderne theeproducent is natuurlijk geen Yang met de pet, die verse theeblaadjes gaat plukken voor zijn dagelijkse kopje. Integendeel, de theegiganten bezitten grote plantages omdat ze natuurlijk zoveel mogelijk moeten kunnen produceren. Om te kunnen garanderen dat ze tonnen thee per jaar kunnen verwerken, gebruiken ze pesticiden om de planten veilig te stellen.
Ik ben zelf even wat verder gaan spitten en vond een artikel terug van Greenpeace. Daarin wordt een onderzoek uit 2012 gepubliceerd dat betrekking heeft op het pesticide-gehalte in de bekende Lipton thee. In het artikel wordt vermeldt dat er na een staaltest van 4 soorten thee een te hoog gehalte aan pesticiden werd teruggevonden. Bovendien was niet alleen de maximale toegestane hoeveelheid die door de EU wordt opgelegd overschreden, maar de stalen bevatten ook nog eens verboden pesticide “Bifenthrin”. Eikes. 🙁

http://watervat.blogspot.be/2014_01_01_archive.html
BRON

En dit is nog niet alles!
Toen ik wat verder doorzocht op de kwestie ontdekte ik het volgende: in veel thee zit verborgen suiker!
Een zakje thee bevat al gauw 5% suiker! Je zal hier echter niets over terugvinden in de ingrediëntenlijst op het doosje.

Hoe kan dit? Het is toch verplicht om alle ingrediënten op te lijsten?
Tja, daar hebben ze iets op gevonden, die slimme theeproducenten.
Kijk maar eens goed. Je zal waarschijnlijk het woord “aroma” of “natuurlijke aroma’s” al gezien hebben. Dat “aroma”, beste lezer, is geen onschuldig vleugje theeparfum, maar suiker of kunstmatige smaakstof. De suiker zit in korreltjes aroma met een kauwgomballensmaak. Bah.

Ik dronk sowieso al niet zo graag Lipton thee. Enkel de Moroccan variant, maar ik denk dat daar wel wat verborgen suikers inzitten. Het is namelijk de enige thee van dat merk dat ik graag drink door zijn ietwat zoetere smaak. Ik hou het voortaan echt bij biologische thee, nu ik dit allemaal weet. Yogi tea, Natural en echt biomerken,
dat blijven de beste keuzes voor een gezond kopje thee! 🙂

 

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.