Vandaag wil ik het graag hebben over iets wat bij maar liefst 5 tot 10% van alle vrouwen voorkomt: PCOS oftewel het Polycystisch Ovarium Syndroom. Dankzij het in kaart brengen van mijn cyclus na mijn miskramen, stelde mijn nieuwe gynaecoloog deze week namelijk PCOS bij me vast. Even schrikken, dat wel, maar het is gelukkig allemaal “zo erg niet”. Het biedt wel een verklaring voor een aantal zaken, vandaar dat ik dit graag met jullie deel. Je weet maar nooit wie hier nog mee geholpen is…. 😉

PCOS: que quoi watte?

PCOS is de afkorting van polycysteus ovariumsyndroom. Het is een letterlijke benaming van wat er wordt vastgesteld bij vrouwen die hier aan leiden, namelijk; meerdere (poly) cystes op de eierstokken (ovarium).

Het gaat basically over een hormonale disbalans bij vrouwen die in verschillende vormen tot uiting kan komen. 
Een oorzaak is niet bekend, wel spelen genetische aanleg en omgevingsfactoren een rol (bron).

Symptomen van PCOS

Er zijn een aantal specifieke symptomen die bij PCOS komen kijken. Sommige vrouwen ondervinden alle symptomen, maar anderen dan weer niet. Dit zijn de belangrijkste:

 • Teveel androgenen (mannelijke hormonen) zoals bijvoorbeeld testosteron.
  Een aantal vrouwen kan daardoor last krijgen van:

  • Overmatige lichaamsbeharing – hirsutisme
  • Acne
  • Haaruitval – alopecia
 • Een onregelmatige of geen eisprong (onregelmatige of uitblijvende menstruatie)
 • Verschillende cysten in de eierstokken
 • Overgewicht (dat moeilijk kwijt te raken is)
 • Hoge cholesterolspiegels en te hoge bloeddruk
 • Abnormale insulineproductie
Bron

Welke symptomen vertoon ik?

Gelukkig niet al te veel.

Mijn gynaecoloog stelde effectief vast door inwendige echo’s dat ik verschillende cystes heb op mijn eierstokken. Daarnaast heb ik ook een onregelmatige (en zeer late) eisprong. Ik heb ook wel periodes gehad dat ik last had van zware haaruitval (daar heb ik ook een blog over geschreven).

Overgewicht, acné, hirsutisme, en al die andere leuke zaken…zijn mij gelukkig bespaard gebleven. Zoals ik al vermeldde, bestaan er heel veel vormen van PCOS, niet elke vrouw vertoont alle symptomen, gelukkig maar. 

Mogelijke gevolgen van PCOS

Ik wil eigenlijk niet te diep ingaan op alle mogelijke gevolgen. Als je interesse hebt, kan je meer lezen op de website van het UZ Gent. 

Het enige gevolg waar ik het over zal hebben is vruchtbaarheidsproblemen.
Waarom heb je meer kans op vruchtbaarheidsproblemen met PCOS?

Heel simpel: omdat vrouwen met PCOS niet elke maand een eisprong hebben.

Een “normale” menstruatiecyclus duurt namelijk gemiddeld 28 dagen, waarbij rond dag 14 de eisprong optreedt. Je bent sowieso enkel vruchtbaar enkele dagen rond je eisprong. Vrouwen met een “normale” cyclus hebben dus ongeveer 1 keer per maand enkele dagen de kans om zwanger te worden.

Mijn cyclussen gaan van 30 tot 45 dagen (of soms zelfs langer) …met een zeer onregelmatige eisprong. Waardoor ik dus véél minder kansen heb op zwangerschap. Door middel van ovulatietesten en/of inwendige echo’s en bloedonderzoeken kan je goed opvolgen wanneer je al dan niet een eisprong hebt.

Wat kan je er aan doen?

Er is helaas weinig aan te doen. Een gezonde levensstijl en veel beweging kunnen al helpen om de cyclus wat “normaler” te krijgen. In mijn geval gaan we mijn cyclus rigoureus blijven opvolgen en indien nodig met fertiliteitsmedicatie beginnen om een eisprong op te wekken. Zulke medicatie kan een eisprong kunstmatig opwekken, maar soms lukt dit ook niet. Dan is de volgende stap kunstmatige inseminatie. Maar daar zijn we gelukkig nog niet. Mijn gynaecoloog vertelde me dat nog eens zwanger worden (en blijven) zeker nog zal lukken, het zal alleen wat meer toewijding en tijd nemen. Het blijft balen maar ik trek me op aan het idee dat het al eens gelukt is…Ik hoop van harte dat we niet moeten gaan tot aan de fase van kunstmatige inseminatie of IVF, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.

Dit nog

Wat ik ook nog zeker wou zeggen: als je vragen of twijfels hebt over je eigen cyclus, of als je gestopt bent met de pil en je menstruatie blijft maaaandenlang uit: laat dit nagaan bij je gynaecoloog! Dat is NIET normaal en je bent NIET aan het ontpillen. Ook ik heb nooit meer mijn regels gehad na het stoppen met de pil. Rune kwam er al na 5 maanden maar dit is echt een lucky shot geweest… Het lang uitblijven van je regels is een symptoom van PCOS. Blijf er niet meer rondlopen, please!

Deze boeken kan je lezen om PCOS te begrijpen en om ermee om te gaan:

 


Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.