download (1)Koffie wordt in de volksmond ook wel eens het “zwarte goud” genoemd. Dit klinkt alsof het een kostbaar goedje is. En dat is het ook voor velen. Miljoenen mensen zweren bij hun kop koffie ’s morgens vroeg. Diegenen die geen koffie drinken, begrijpen meestal ook niet waarom de meest zachtaardige persoon ter wereld kan veranderen in een moorddadige gek wanneer hij te weten komt dat er geen koffie is bij het ontwaken. Helaas, zoals bij quasi alles, wordt het ons niet gegund om onbesuisd sloten koffie binnen te gieten. Als je koffie googelt, kom je verschillende bronnen tegen die zeggen dat koffie veel nadelen met zich mee brengt. Gelukkig zijn er ook andere bronnen die dan weer de voordelen van koffie ophemelen. Quoi alors? Is koffiedrinken dan werkelijk slecht voor onze gezondheid, of valt het allemaal wel mee? Ik had zin om dit eens grondig te gaan onderzoeken!

Wat maakt koffie zo bijzonder?

Koffie wordt gemaakt van de zaden van de koffieplant, dewelke voor het eerst werd ontdekt in Afrika. Deze zaden worden eerst ontveld en vervolgens geroosterd zodat we de gebrande koffieboon verkrijgen. Tijdens dat proces van roosteren ontstaan er naar verluidt 800 verschillende chemische stoffen. Gebrande koffiebonen worden dan ofwel gemalen ofwel ongemalen verkocht. Een van de bestanddelen van koffie is cafeïne. Als je cafeïne gaat reduceren tot een zuivere stof vormt het een wit poeder met een bittere smaak. Het is een psychoactieve stof met een stimulerende werking, aldus Wikipedia (niet meteen de best bron der bronnen, maar kom dit is geen wetenschappelijk artikel natuurlijk). Trouwens, als je dat vorige zinnetje leest lijkt het wel of cafeïne het kleine broertje is van cocaïne, haha. Maar goed, terug naar ons verhaal. Cafeïne vind je niet alleen in koffie terug, ook frisdranken en thee bevatten deze  stof. Maar wat is er nu zo speciaal aan cafeïne? 

Cafeïne is een stimulerende stof: het stimuleert ons sympathisch zenuwstelsel, dit is een deel van het zenuwstelsel dat de organen gaat sturen om het lichaam te doen werken. Ook onze hartslag,ademhaling en de stofwisseling worden gestimuleerd door cafeïne. Ons lichaam krijgt dus een boost wanneer we een cafeïnehoudende drank gaan consumeren. Wanneer je gewoonlijk veel cafeïne binnen krijgt, zal er gewenning optreden. Langzaamaan zal je de dosis moeten verhogen om hetzelfde “effect” te gaan verkrijgen. Mensen die heel veel koffie drinken, en daar plots mee ophouden, kunnen ook hoofdpijn gaan ontwikkelen door de ontwenning.

Voordelen van koffie

Ok, genoeg nu. Op naar de voordelen van dit hemelse brouwsel!img-thing

1. Koffie geeft je een boost, zowel fysiek als mentaal, dankzij de cafeïne. Stel je voor: je drinkt een tas koffie. De cafeïne wordt in je bloedstroom opgenomen en komt dan aan in je hersenen.  Daar blokkeert de cafeïne een remmende neurotransmitter (adenosine) Hierdoor verbeteren het energieniveau, het humeur en verscheidene onderdelen van de hersenfunctie.

2. Koffie stimuleert je metabolisme. In bijna alle fatburners (middelen om je vetverbranding te verhogen) op de markt zit cafeïne verwerkt. Dit komt omdat cafeïne een bewezen voordeel levert voor de vetverbranding en spijsvertering.

3. Er zitten antioxidanten en goede voedingsstoffen in koffie. Als je een kop koffie drinkt, dan krijg je niet alleen een heleboel antioxidanten binnen, maar ook vitaminen B2,B3, B5, mangaan,kalium en magnesium.

4. Koffie maakt je gelukkig. Buiten het feit dat een dampende kop koffie je ’s morgens intens gelukkig kan maken, zijn er studies die uitwijzen dat koffie de kans op depressie doet afnemen. Heren, sorry, maar dit onderzoek werd specifiek bij vrouwen gevoerd.
🙂

5. Koffie is effectief tegen Alzheimer en Parkinsson. Als je af en toe koffie drinkt, blijkt de kans op Alzheimer (ot t65%) en Parkinsson (van 30 tot 60%) af te nemen. Alzheimer en Parkinsson zijn twee neurodegeneratieve ziektes, of simpelweg gezegd: ziektes die het zenuwstelsel aantasten. Zoals jullie hierboven al lazen, heeft koffie een stimulerende effect op het zenuwstelsel.

6. Koffie zou de kans op kanker verkleinen. Studies wezen uit dat koffie de kans op leverkanker en dikke darmkanker zou verkleinen met 40%.

Nadelen van koffie

Aaah. Niet alles is rozengeur en manenschijn in koffieland, klaar voor de nadelen? Hier komen ze!images

1. Koffie is misschien niet het beste idee als je gevoelig bent aan cafeïne. Hierboven gaf ik al aan dat koffie juist depressie kan tegen gaan, maar zoals jullie onderhand al weten spreekt het ene onderzoek het andere vaak tegen. In dit artikel las ik namelijk dat, wanneer iemand gevoelig is voor cafeïne, dit zich kan uiten in angst en onrust. Koffie verhoogt eigenlijk het stresshormoon cortisol, vandaar het onrustige en gejaagde gevoel dat sommigen ondervinden.

2. Koffie is ook niet optimaal voor je doorbloeding. Je kent het misschien wel, de hoofdpijn die opkomt naar het einde van de week toe. Sommige experts denkend dat dit te wijten is aan je koffiedosis. Cafeïne heeft een effect op de doorbloeding, en dan vooral in je hersenen.

3. Koffie dehydrateert je. Hier geloof ik zelf rotsvast in, ook al wordt dit niet door harde wetenschappelijke bewijzen gestaafd. Ik weet alleen dat, wanneer ik heel veel koffie drink (4 tassen bijvoorbeeld), ik hoofdpijn krijg en verschrikkelijke dorst.

4. Wanneer je teveel consumeert, krijg je best wel wat toxische stoffen binnen. Dit is niet aangenaam voor je lever om te verwerken. Een voorbeeld zijn arylamides (voornamelijk in oploskoffie vinden te) en aflatoxines. Ik las vandaag ook net een artikel  over een student in Amerika die een koffielepel van pure cafeïne at, om zijn sportprestaties te verbeteren. Hij stierf uiteindelijk. Zo een koffielepel pure cafeïnepoeder komt overeen met 25 tassen koffie of 70 blikjes energiedrank. Jeetje. Blijkbaar is dat spul ook overal vrij te vinden… Uit de handel nemen lijkt me!

5. En hier ga ik waarschijnlijk wat hoongelach mee creëren, maar koffie is een drug.  Zoals ik al zei krijgen mensen soms echt ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn wanneer ze hun dagelijkse dosis cafeïne niet krijgen.

To coffee, or not to coffee?

Als ik kijk naar mijn eigen persoonlijke ervaring, weet ik dat ik zelf probleemloos een tas of twee per dag kan drinken. Ik heb er dan ook geen probleem mee om een dag geen koffie te drinken. Een tijdje geleden heb ik ook even een koffievrije periode gehad, en ik moet wel zeggen dat dit mij goed heeft gedaan op een of andere manier. Dat ik mezelf even van de drang heb bevrijd, om het zo te zeggen. Zoals met de meeste voeding en drank geldt voor mij hetzelfde principe bij koffie; drink het met mate, dat mag! Hier nog even een infographic als je geen zin had om dit artikel volledig te lezen 😉

pros-and-cons-of-coffee-consumption-infographic
Credits

 

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.