Twee keer per week. Dat is het aantal keer dat ik probeer te zwemmen. Soms haal ik dit niet en blijft het bij 1 keer, maar dat is al beter dan helemaal niet natuurlijk.  Zwemmen is voor mij de ideale sport; het kost geen honderden euro’s per maand en je hebt er enkel een badpak, badmuts en zwembril voor nodig. Ideaal, toch? Niet helemaal overtuigd? Lees dan de volgende 10 redenen om te zwemmen, wedden dat je daarna zin krijgt om het water in te plonzen!

1. Vermindert stress

stressZwemmen is ontspannend ! Als je het kan tenminste hé, vraag mij bijvoorbeeld niet om 10 lengtes crawl te zwemmen, want dat zou allesbehalve ontspannend zijn. Ik zwem steevast schoolslag :-). Anyways. 
Je voelt je zo licht als een veertje als je het water doorklieft en ik kan mijn hoofd toch iets of wat leegmaken tijdens mijn zwemsessies. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor zwemmen, ook andere sporten verminderen stress omdat je lichaam het hormoon serotonine gaat produceren. Dit hormoon maakt ons relaxter en vermindert neerslachtige gedachten.

zwemmen spieren2. Versterkt al je spieren

Zwemmen traint elke spier in je lichaam. Borst-, buik-, been- en armspieren : je zal ze allemaal moeten gebruiken. Omdat je tijdens het zwemmen ook nog eens de hulpademhalingsspieren traint, gaat je uithoudingsvermogen er ook op vooruit. Twee vliegen in één klap dus.

3. Goed voor je hart

Zwemmen is niet alleen goed voor je spieren, maar ook voor je hart. Door de druk van het water stroomt het bloed water egelmakkelijker terug naar je hart, waardoor het 10-15% minder hard hoeft te werken. Daardoor is in het water dobberen ook zo ontspannend; je voelt je niet alleen lichter, je rusthartslag daalt ook ten opzichte van buiten het water.

4. Je verbrandt veel calorieënswim gif

Zwemmen is eigenlijk conditie- en krachttraining in één. Het aantal calorieën dat je verbrandt, hangt natuurlijk af van je lichaamsbouw en je tempo maar ik vond de volgende info op het internet : tien minuten verbrandt ongeveer 60 cal. met schoolslag, 80 cal. met rugslag, 100 cal. bij crawl. Dit is een grove schatting en varieert naargelang persoon tot persoon.

 

sportblessure5. Weinig risico op blessures

Zwemmen is een low-impact sport. Je spieren en gewrichten worden amper belast in vergelijking met bijvoorbeeld joggen of fietsen. Wist je dat je in het water slechts 90% van je totale gewicht weegt?
Je hebt dat vast al gemerkt, dat je mensen makkelijk kan optillen in het water! Hierdoor worden dus je gewrichten ontzien. Mensen met overgewicht of zwakke knieën bijvoorbeeld hebben dus zeker baat bij zwemmen.

duur6. Niet duur

Zoals ik al zei, is zwemmen een van de goedkoopste sporten die je kan uitoefenen. Je hoeft enkel een badpak, badmuts en zwembril te kopen. Een 10-beurtenkaart in je lokale zwembad kost doorgaans ook geen stukken van mensen en je bent nooit verplicht om een jaarlijks of zelfs maandelijks abonnement te nemen. Ik weet dat velen dit als een nadeel beschouwen bij fitnessclubs bijvoorbeeld…

slaap7. Zwemmen verbetert je slaap

Laten we het nog even over de serotonine hebben. Dit hormoon regelt namelijk niet alleen je stemming en emoties, maar heeft ook een invloed op je slaap. Alle vormen van sport (dus ook fietsen of lopen) bevorderen de aanmaak van serotonine in je lichaam. Niet alleen zwemmen dus, maar ik vermeld het toch maar even!

flexibel8. Verbetert je flexibiliteit

Ken je dit fitnesstoestellen die je beperken tot één beweging? Die zullen je soepelheid alvast niet bevorderen (je isoleert namelijk telkens één lichaamsdeel). Bij zwemmen gebruik je al je spieren in wijde bewegingen. Al je gewrichten, pezen, ligamenten blijven soepel en los. Bij crawl strek je je lichaam en stretch je het op deze manier 

zweten sport9. Lang zwemmen = comfortabeler dan lang hardlopen

Ik haat zweten. Serieus. Ik hoef maar twintig minuten op een loopband te staan of ik heb al liters zweet geproduceerd. Zeer vervelend allemaal, maar hey, bij zwemmen hoef je je hier NIETS van aan te trekken. Geniaal! Sporten en toch niet te warm hebben of zweten. Deze sport is mij op het lijf geschreven verdorie!

10. Verlaagt de bloeddruk en cholesterol

Zwemmen verlaagt net als andere vormen van cardio je bloeddruk en je cholesterolniveau. Op die manier verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Opgelet: een keer per week zwemmen is hiervoor wel niet genoeg. Om effectief van dit voordeel te genieten moet je ten minste drie keer per week 30 minuten zwemmen of op een andere manier je hartslag de lucht in jagen.

 

Zo, tien redenen om aan zwemmen te beginnen! Wat is jouw favoriete sport? 🙂zwemmen grappig

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.