Het is nu ongeveer twee weken geleden dat wij het nieuws kregen dat ons beepje zou geboren worden met -hou je vast- unilaterale cheilognathopalatoschisis. Schisis of hazenlip in de volksmond.
Dit was een zware klap voor ons, omdat we zoiets uiteraard totaal niet hadden verwacht. Momenteel zijn we over de grootste schok heen, al kan ik niet zeggen dat ik een mega ongeruste zwangerschap aan het beleven ben 🙂 . 

Nieuwe controle

Gisteren hadden ze een nieuwe controle ingepland in het UZ Gent. Wederom wil ik graag vermelden dat de dokter die we daar hebben, dr. Paul Ramaekers, een super aangename en professionele mens is! Hij neemt telkens enorm veel tijd, geef heel veel uitleg en is de sympathie zelve. Ook de vroedvrouwen die ons al geholpen hebben en de sociaal assistente Annelies zijn top! Ik denk dat dit echt zoveel doet ook (zeker voor mijn mentale gemoedsrust); weten dat de mensen begaan zijn met je babytje (en jezelf). 

Geen negatieve evolutie op eerste zicht

We kregen opnieuw een uitgebreide echo van alle orgaantjes en ledematen en dr. Ramaekers zei dat alles er prima uitzag. Dat was dus opnieuw een geruststelling! Na al dat gepieker over vruchtwaterpuncties en bijkomende afwijkingen, ga ik die gedachten toch proberen te verdrijven uit mijn hoofd. Daarna probeerde hij toch een betere blik te werpen op ons beepje zijn gehemelte, om te kijken hoe ver die spleet ging. Vorige keer was dit moeilijk te zien omdat ons beepje zijn handje telkens voor zijn gezicht hield (er waren twee echos voor nodig). Ook nu weer probeerde hij zijn gezichtje wat te verbergen, maar de dokter kon toch vaststellen dat de gehemeltespleet niet enorm breed was. Er was dus geen negatieve evolutie sinds twee weken geleden, wat goed is.

UZ Gent of ASZ Aalst

Momenteel sta ik nog wat in dubio waar ik ga bevallen. Mijn gynaecologe, Karen Deblaere, is een heel lieve en bekwame gynaecoloog en ook over het ASZ hoor ik allemaal goede zaken. In principe kan ik zeker daar bevallen. De schisis is geen reden om te moeten bevallen in het UZ omdat er niet meteen met de geboorte medische ingrepen vereist zijn. Maar…. Aangezien ik graag borstvoeding wil geven, wil ik de allerbeste begeleiding hierbij en dat vanaf de geboorte. En ik weet niet of er in het ASZ vroedvrouwen zijn die hier genoeg kennis en ervaring mee hebben, terwijl ik er zeker van ben dat ze in het UZ Gent dit wel hebben. Ik ga dit binnen twee weken eens bespreken met mijn gynaecologe om te kijken wat zij erover denkt. 

Overall: good news

We onthouden dus gewoon dat alles verder ok is, dat hij weliswaar zal geboren worden met schisis, maar dat de kans bestaat dat het gehemelte niet enorm breed gespleten is. Hoe breder de spleet, hoe moeilijker de operaties en hoe lastiger het voeden. Het blijft wat koffiedik kijken, maar het is op zich toch een geruststelling geweest, die controle. Half augustus moeten we nogmaals terug naar het UZ voor een extra echo om de schisis te bekijken.

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.