Een tijdje geleden schreef ik al over superfoods en gaf ik al enkele voorbeelden van mijn favorieten mee. Omdat ik van mening blijf dat veel van de “exotische” superfoods echt wel dure producten zijn, wil ik graag een artikel wijden aan onze eigen superfoods. Met andere woorden : je hoeft het echt niet altijd in het Amazonewoud of Timboektoe te zoeken, die vitaminen en mineralen. Ook hier bij ons in België worden elke dag opnieuw weer superfoods gekweekt. Benieuwd naar de 10 gezondste superfoods van bij ons? Je portemonnee zal je alvast dankbaar zijn!

belgische superfoods

1. Peterselie

Peterselie is misschien wel het meest onderschatte kruid in onze keuken. Nochtans is het een echt superfood.
Zelfs de Grieken in de Oudheid wisten dit, bij hen stond peterselie als symbool voor de vreugde. Dat had misschien wel te maken met het feit dat ze peterselie (in combinatie met marjolein) als middel tegen een kater gebruikten!
Maar alle gekheid op een stokje, verse peterselie bevat ongelofelijk veel mineralen (zoals ijzer en silicium) en is een bron van B en C-vitaminen en caroteen. Peterselie zou een zuiverende werking hebben op je lichaam.

2. Eieren

Het klinkt misschien stom, maar eieren zijn goed voor je! Op voorwaarde dat ze afkomstig zijn van kippen die niet in legbatterijen zitten uiteraard. Het eenvoudigste is natuurlijk zelf kippen houden, dan heb je elke week verse eitjes (en ben je ook nog eens een hoop afval kwijt).
Eieren (vooral de dooier) bevatten A, D, E, B2, B12 en foliumzuur. En dat is nog niet alles! Ook antioxidanten en mineralen zoals ijzer, zink en selenium vinden we in eieren terug. Ik zeg natuurlijk niet dat je een dozijn eieren per week moet verorberen, maar enkele eitjes kunnen zeker geen kwaad, integendeel!

3. Spinazie

Caloriearm (als je er geen dikke roomsaus bij eet natuurlijk) en boordevol vitaminen (A, C, E en K) en mineralen (ijzer, kalium, calcium, fosfor, koper, zink,selenium en magnesium). Dat horen we graag!  Zoals alle groene groenten is spinazie ook nog eens een rijke bron van voedingsvezels en antioxidanten.

belgische superfoods 24. Appels

Wist je dat België jaarlijks ongeveer 220.000.000 kg appels produceert? Ik eet bijna elke dag een appel want zeg nu zelf: een lekker Jonagoldje, dat smaakt toch altijd! Zeker als je weet dat in een appel veel vezels, kalium en antioxidanten zitten. In appels zit ook een stofje, pectine, dat  het cholesterolgehalte verlaagt. Bovendien heeft dit stofje ook een ontgiftende werking op je lever.

5. Sperziebonen

Hmmm, sperziebonen of prinsessenboontjes! Nog zo’n ondergewaardeerde peulvrucht (jaja, sperziebonen zijn geen groenten maar peulvruchten), al zeg ik het zelf. Dankzij de antioxidanten die ze bevatten, hebben ze bijvoorbeeld een positieve werking op onze bloedvaten. Diezelfde antioxidanten remmen ook ontstekingen op celniveau af. In mensentaal = gezonde groente, die sperziebonen.

6. Witloof

Witloof is voor velen een delicatesse waarvan ik eerlijk toegeef dat het niet mijn dada is. Ik hou niet zo van de bittere smaak van witloof.
Jammer voor mij want witloof is een superfood op zich! Ze bestaat voornamelijk uit water en bevat amper calorieën. Ze bevat wel veel mineralen (natrium, kalium, magnesium, ijzer). Bovendien bevat witloof probiotische stoffen die onze lever helpen ontgiften. Misschien moet ik toch maar eens de bittere (heb je’m?) pil slikken en een receptje maken met witloof ;-).

7. Tomaten

Tell us something we don’t know! Natuurlijk zijn tomaten goed voor je, maar waarom? In tomaten zit lycopeen, waaraan het zijn rode kleur te danken heeft. Gelukkig voor ons is lycopeen een ongelofelijk krachtig antioxidant dat volgens verschillende bronnen bescherming zou bieden tegen sommige vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Een tomaat is ook een rijke bron van vitamine A, B en C . Een tomaat is bovendien heel erg lekker, en wie niet houdt van gewone tomaten kan altijd wat snoeptomaatjes proberen, die wat zoeter zijn.

belgische superfoods 3

8. Spruitjes

De gedoodverfde vijand van bepaalde kinderen, maar ik heb het altijd graag gelust : spruitjes.
Je kan spruitjes eigenlijk beschouwen als vitamine C-bommetjes (ze bevatten meer vitamine C dan pakweg sinaasappels). Er zitten ook vezels en mineralen in. A package deal dus! 🙂

9. Waterkers

Waterkers bevat enorm veel calcium (sterke botten olé!) en vitamines A,B,C ,E en K.  Watekers heeft een positieve invloed op onze spijsvertering en helpt de lever bij het ontgiftingsproces.Waterkers gaat ook de vorming van kankercellen tegen.
Bovendien wordt het ook al wel eens ingezet bij mensen die last hebben van eczeem of acné. Je kan waterkers bovendien bij veel combineren, het geeft een frisse toets aan al je gerechten!

10. Druiven

Een van onze beroemde streekproducten is de Vlaams-Brabantse tafeldruif. En hoewel dit verschrikkelijk saai klinkt, is dit fruit allesbehalve slaapverwekkend voor onze gezondheid. Er wordt wel eens getwijfeld over de gezondheidsvoordelen van druiven , o.a. door de fruitsuikers die ze bevatten, maar hé, dat zit in elk stuk fruit hoor. Druiven bevatten gewoonweg veel antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, maar ook vitamines en mineralen. Blauwe en rode druiven bevatten een stof die aderverkalking kan tegengaan, daarom wordt deze druif vaak als de gezondere soort gezien.

 

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.