In dit apopey ijzerrtikel over vitaminen kon je al lezen dat deze onontbeerlijk zijn voor onze gezondheid, dat je ze via voeding en drank (en zon) moet binnenkrijgen en dat je er slechts bepaalde hoeveelheden van nodig hebt. Nu hebben we niet enkel vitaminen nodig in ons lijf maar ook de befaamde mineralen en spoorelementen. Ik heb het hier niet over halfedelstenen en treinrails natuurlijk, maar over voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in ons welzijn. Interesse gewekt? Dan gaan we verder met :

Voedingssupplementen #2 : Mineralen

Mineralen en spoorelementen, uitleg gevraagd!

Net zoals vitaminen zijn mineralen en spoorelementen microvoedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om al haar functies goed te vervullen. Bovendien kan de mens mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken. We moeten er dus voor zorgen dat we deze via onze voeding innemen. Er wordt een verschil gemaakt tussen mineralen en spoorelementen door de nodige hoeveelheid. Spoorelementen zijn eigenlijk ook mineralen, maar je hebt er dagelijks minder van nodig. Ons lichaam bestaat voor zo’n 4 % uit mineralen.

imagesHet verschil tussen vitaminen en mineralen/spoorelementen vinden we terug in hun oorsprong. Vitaminen komen uit de “levende” natuur terwijl mineralen uit de “dode” natuur komen. Klinkt nogal luguber, maar ik leg het even uit : mineralen zijn eigenlijk stoffen die zich in onze aarde bevinden. Deze worden door planten en water opgenomen. En doordat wij bepaalde planten eten, water drinken en dieren die deze planten eten opeten, krijgen wij ook mineralen binnen.

Soorten mineralen

Er is niet van alle mineralen bewezen dat ze essentieel zijn voor ons welzijn. Ik vond er een twintigtal waarvan bekend staat dat ze hun nut bewijzen voor onze gezondheid. Klaar? Hier komen ze :-):

Ik begin met de belangrijkste mineralen:

tabel mineralen

 

De belangrijkste spoorelementen zette ik ook even op een rijtje om het je makkelijk te maken:

tabel spoorelementen

 

Ziezo, dat weten we dan ook weeral. In het volgende deel uit de voedingssupplementenreeks gaan we eens een licht werpen op de supplementenindustrie. Dat belooft een interessant artikel te worden, dus stay tuned! 🙂

 

 

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.