DIY: Pikante Olie maken

pikante olie makenDIY : zelf pikante olie maken.  

In Strombeek-Bever heb je een heerlijk restaurant, vermaard om de allerbeste spaghetti in de streek. Spaghetti is dan ook het quasi het enige dat op de kaart staat. Ik heb het hier dan ook over “Bij Pee Klak” (In de Patattezak, zoek het maar eens op) natuurlijk. Ze serveren bij hun spaghetti ook de lekkerste, pikanste olie dat ik ooit al geproefd heb. Mijn laatste bezoekje aan Pee Klak resulteerde, dankzij mijn kwistig en duidelijk iets te enthousiaste olie sprenkelen, in een inferno in mijn mond. Trop is teveel, maar pikante olie is sowieso één van mijn favoriete afwerkingen wat eten betreft! Dat gegeven en de hoeveelheid verse pepertjes die we uit de moestuin haalden, bracht me op het idee om zelf eens pikante olie te maken.

Wat heb je nodig?

– klein flesje (dompel het eerst een paar keer in kokend water om het te steriliseren !)
– enkele chilipepertjes
– chilivlokken (hoe meer je er in doet, hoe pikanter uiteraard :-) )
– olijf, -zonnebloem, -koolzaad of arachideolie zelf pikante olie maken

Hoe ga je te werk?

– Snij eerst de chilipepers in ringetjes.
– Verwarm de olie op het vuur (opgelet, net warm genoeg laten worden, zeker niet te hard zetten) en voeg er de pepertjes aan toe.
– Laat dit ongeveer 5 minuutjes verwarmen samen.
– Haal de pan van het vuur, doe het in een kommetje en laat je mengsel afkoelen.
– Voeg er na een tijdje (10 minuutjes) al de chilivlokken aan toe en laat het dan nog verder afkoelen.
– Doe het geheel via een trechtertje in je gesteriliseerd glazen flesje.
– All done !

zelf pikante olie maken

Heel makkelijk en snel klaar. Het duurt een paar dagen voor de olie echt pikant wordt .
Je kan ook enkel gedroogde chilivlokken gebruiken als je geen verse pepers in huis hebt.
Laat me gerust een berichtje achter in de comments als je dit eens geprobeerd hebt :-) !

 

Comments

  1. Kimberly says:

    Hi! Super leuk idee, heb het ook gemaakt en het is goed gelukt, 1 extra tip voor de mensen, gebruik handschoentjes, bij mij begon het erg te branden onder m’n nagels! Haha. Succes

    1. Lien says:

      Fijn ! En misschien inderdaad een goede tip Kimberly, dank je !:)

  2. Eric Boschmans says:

    Onduidelijk wat bedoel je met laat afkoelen en dan Chillievokken toe voegen ???

    1. Lien says:

      Dag Eric,
      je doet het mengsel gewoon in een kommetje en laat dit gedurende 10 minuten afkoelen. Dan doe je de chilivlokken erin (je mag ze er niet bijdoen wanneer je oliemengsel nog heet is). Vervolgens laat je het geheel helemaal afkoelen. :)

  3. Ron says:

    Vandaag de olie gemaakt,
    heb wel wat overdreven met de pepers vrees ik. 12Pepers gedroogd, 2 in stukken gesneden, 1 er volledig bij, dit alles bij 500ml olie.

  4. Ga ik onmiddellijk doen. Mijn vorig probeersel begon na enkele maanden te schimmelen, allerlei vieze witte substantie in de olie tussen de pepertjes. Heb het pas laat gezien dus heb er zeker wat van binnen gespeeld. Nu ik lees dat je het glazen flesje moet steriliseren moet het lukken.

Laat gerust een reactie achter :-)