Chili Con Carne is zo’n typisch Tex-Mex gerecht dat iedereen kan klaarmaken. Het is niet meer dan een stoofpotje waar je een hoop dingen in gooit en dat lekker lang moet pruttelen. Het enige wat je moet kunnen is groenten snijden (laat ik er maar niet bij vermelden dat ik in mijn vinger heb gesneden ^^). Er zitten wel een heleboel ingrediënten in die echt wel nodig zijn om het zijn typische smaak te geven. Vooral de rode bonen, komijn en de kaneel zijn onontbeerlijk. Een goeie Chili Con Carne is per definitie pikant. Je kan er dus ook gerust wat pikante olie (die je toevallig ook zelf makkelijk kan maken, klik hier voor het recept) in verwerken. Natuurlijk heeft niet iedereen een bastion van een maag, de tere zieltjes kunnen het al minder pikant maken door de zaadjes van de pepertjes te verwijderen bijvoorbeeld. No need to get hurt ! ;-). Je kan het ook vegetarisch maken, een Chili Sine Carne wordt het dan, als je dat wilt. Ook de rijst kan vervangen worden door een aardappel of tortillachips bijvoorbeeld. Soit, er zijn legio mogelijkheden :-), aan de slag !
- - 1 of meerdere chilipepertjes
- - tomatenblokjes (1 groot blik en een klein)
- - 2 uien
- - 1 à 2 doosjes tomatenconcentraat
- - 2 wortels
- - 1 rode paprika
- - 3 stengels selder
- - 2 glazen rode wijn
- - olijfolie
- - 1 flesje V8 groentesap
- - 500 g gehakt
- - 300 à 400 g rode bonen
- - 2 teentjes look
- - komijn, tijm, kaneel, paprikapoeder, peper en zout
- - verse laurierblaadjes
- - rijst (gekookt in bouillonwater voor meer smaak)
- - verse koriander
- - beetje zure room
- - Snij alle groenten en de ui in fijne blokjes. (als je niet teveel van pikant houdt, verwijder je best ook de zaadjes van de chilipeper)
- - Stoof de ui aan in wat olijfolie en voeg er vervolgens de gesnipperde look, de wortel, selder en paprika aan toe. De fijngesneden chilipeper mag er ook bij, samen met de laurierblaadjes.
- - Bak ondertussen ook je gehakt in wat olijfolie of boter en kruid het met peper en zout. Niet te fijn maken met je vork zoals je doet met bolognaisesaus. Je wil het gehakt nog zien in je chili con carne ;-).
- - Wanneer je gehakt gebakken is, meng je dit onder je groenten vergezeld van de rode wijn.
- - Laat dit even doorpruttelen tot de alcohol verdampt is en doe er dan de rode bonen bij.
- - Daarna mogen er de tomatenblokjes en tomatenpuree ook bij. Het groentesap komt er ook bij.
- - Kruid dit mengsel vervolgens heel goed af met paprikapoeder, tijm, een beetje kaneel, veel komijn en peper en zout.
- - Kook ondertussen een pot water en los er een bouillonblokje in op. Kook hier je rijst in gaar.
- - Dien lekker warm op, vergezeld van wat verse koriander en een lepeltje zure room.
- - Smakelijk !
- Je kan ook wat harissa door de saus doen voor een extra spicy touch !