Zoals jullie misschien wel weten, ben ik afgelopen weken naar een acupunturist geweest. Waarom? Omdat ik met heel veel opgehoopte stress rondloop door de afgelopen gebeurtenissen (twee miskramen op nog geen jaar tijd, de operaties van ons zoontje,…). Bovendien hoorde ik best wel wat positieve verhalen over de impact van acupuntuur op allerlei kwaaltjes zoals rug- en bekkenklachten, maar ook op de vrouwelijke cyclus. Het proberen waard? Let’s see…

Klachten

Ik zag mezelf daar dus al binnenkomen hé. 

“Jow mevrouw de acupunturist! Ik heb stress en heb enkele miskramen achter de rug. Mijn lijf is volledig ontregelt, naar het schijnt kan jij me misschien helpen. Ah ja, en ik wil ook graag snel mijn regels krijgen terug!”

Needless to say dat ik mij een beetje belachelijk voelde. Gelukkig stelde ze mij wel snel gerust. Ze was heel lief en stelde me wat vragen over mijn eetpatroon en welke klachten ik had en zei me dat ze nog patiënten behandelde met vruchtbaarheidsproblemen en problemen met hun cyclus.

Op basis van de weinige klachten die ik opsomde (stress, veel moeten plassen) zei ze dat ik een “koude baarmoeder” had. 

Euh sorry, een wat?

Koude baarmoeder

Mijn acupunturiste gelooft blijkbaar in een vruchtbaarheidsprobleem dat de Chinese geneeskunde als ‘koude baarmoeder’ (cold uterus) bestempeld. De baarmoeder is dan “te koud” en een bevrucht eitje zou het ook te koud hebben om daar te overleven. Mijn acupunturiste vergeleek het met een zaadje dat je in de bodem plant; het zaadje heeft dan vooral warmte nodig om te kunnen groeien. Typische symptomen hierbij zijn koude handen en voeten, lage rugpijn, een heel pijnlijke menstruatie en mogelijk problemen met je vertering. 

Beetje gek want behalve af en toe koude handen en voeten, heb ik nergens last van…wat ik ook aangaf.

Volgens haar at ik ook teveel koude voedingsmiddelen zoals yoghurt en rauwe groenten. Dit zou teveel energie kosten aan mijn lichaam, energie dat het zou moeten gebruiken voor andere processen (zoals de innesteling van een bevrucht eitje bijvoorbeeld). Verwarmd eten zou zo kunnen helpen om energie te besparen en daarom gunstig zijn voor de vruchtbaarheid. En dan nog wat dingen over een verstoorde nier-chi die ik niet meer precies kan herhalen.

Een beetje flabbergasted nam ik uiteindelijk plaats op de behandeltafel…

Acupuntuursessie zelf: doet het pijn?

Ik ga eerlijk zijn: mijn pijngrens is best laag. Een papercut, een gestoten teen of zelfs een te harde hight five: mijn poezelige velletje en zenuwstelsel schreeuwen het uit.

Ik anticipeer ook op pijn, dus in het begin van de sessie voelt het he-le-MAAL niet aangenaam voor mij. Mijn gedachten tollen dan namelijk in het rond: “ja..het komt…de prik..nu komt het….iieeeh”. Sommige prikjes voelde ik helemaal niet maar op sommige plekjes was het best wel gevoelig. Vooral ter hoogte van mijn handen voeten.

Zodra alle naaldjes gestoken waren, voelde ik helemaal niets meer, dus ik kan niet zeggen dat het een overall pijnlijke ervaring was. 
Ik voelde me wel ontspannen uiteindelijk, je ligt ook wel een half uurtje op die tafel met de naaldjes erin.

Buiten de naaldjes, verwarmde ze ook enkele punten waar naaldjes instaken met een zogeheten moxha-stick. Dit is een gloeiend staafje dat gelijkmatig warmte verspreidt. Ik kreeg er ook een mee om thuis elke dag enkele minuten mijn enkelpunten te verwarmen…

Wat vind ik ervan?

Toen ik voor het eerst buitenkwam, had ik een enorm dubbel gevoel. Want basically had ze me verteld dat mijn miskramen kwamen doordat ik teveel koude dingen at, de koude baarmoeder weet je wel…Dat leek me toch bullshit.

Daarnaast zei ze dat ik best elke week terug kon komen totdat ik opnieuw zwanger was, en dat de kans op een volgend miskraam dan zogoed als nihil zou zijn. Dat vind ik toch ook een gevaarlijke uitspraak.

Ik ben nog 4 keer geweest omdat ik het toch een kans wou geven. De acupuntuursessies zelf deden me wel even ontspannen. Het voedingsadvies heb ik naast me neergelegd en neem ik met een korrel zout. Ik ben wel iets meer warm aan het eten, omdat ik wel zoiets heb van “baat het niet dan schaadt het niet”. Maar om heel eerlijk te zijn, geloof ik er echt niet in.

Ik ga niet meer terug

Ik heb vandaag ook besloten om niet meer terug te gaan. Toch zeker niet met mijn problematiek. Het legt teveel druk en ik voel een te hoog bullshit-gehalte waar mijn nuchtere ik niet mee om kan.

Bovendien kost een sessie 45€ waarvan mijn ziekenfonds voor 6 sessies per jaar 10€ per sessie terugbetaalt. Het is dus best wel een dure grap. Ik denk dat ik het geld liever besteed aan vakantie of een gewone massage, dat is even ontspannend en niet pijnlijk 😉

 

Hebben jullie ervaring met acupuntuur? Vertel het me gerust! Dat kan in de comments of als je liever privé een berichtje stuurt : lien@life-is-good.be of @lien_life_is_good op Instagram.

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.