In mijn laatste blogpost had ik het over vaste gewoonten waar ik happy van word. Een ervan is en blijft sporten voor mij. Het leuke aan sport is dat er zoveel afwisseling mogelijk is.
Je kan gaan fitnessen, groepslessen volgen, zwemmen of gewoon in de buitenlucht gaan wandelen of lopen. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje zelfdiscipline en sportkledij 😉

Looproutine

Vandaag wil ik het graag hebben over hoe je een looproutine kan opbouwen. Ik ben zeker geen professioneel sporter, maar ik weet wel dat het heel belangrijk is om langzaam op te bouwen als het op lopen aankomt. De fout die ik in het verleden vaak maakte, was om gewoon te beginnen lopen en te stoppen wanneer ik niet meer kon. WRONG! Als je al even uit de running -pun intended- bent, is het cruciaal om je lichaam opnieuw te laten wennen aan die beweging. Want laat ons wel eerlijk wezen, lopen is nu eenmaal redelijk belastend voor je lichaam en vooral je gewrichten. Als je last hebt van je knieën, kan je beter beginnen fietsen of zwemmen.

Start to Run

Na mijn longontsteking eerder dit jaar, besloot ik om opnieuw te beginnen lopen. Ik wilde opnieuw die 10 kilometer halen. Maar deze keer zou ik het goed aanpakken! Ik moest voorzichtig zijn, en niet te snel gaan. Dus besloot ik om mij 2018-gewijs een loop-app aan te schaffen om het klusje te klaren. Uiteraard zijn er veel mogelijkheden, maar ik had 2 voorwaarden:

  • het moest een goedkope app zijn
  • de app moest basic en eenvoudig in gebruik zijn 

Na een tijdje kwam ik op deze app uit: 10k Runner.

From couch to 10K

Wat belooft deze app?

” Go from Couch to 5K to 10K with the official and often imitated 10K Runner® program.
  This app has over 1.2 million success stories of people that are now running 10K’s, and you can do it too.”

De app belooft je in 14 weken (=3,5 maand) klaar te stomen voor een 10 kilometer lange loopsessie (oftewel een dik uur aan een stuk lopen).
De routine wordt heel langzaam opgebouwd, tijdens 3 sessies per week.
Je kan de app gratis testen maar daarna moet je hem wel aankopen. Hij kost 12,99€ (eenmalig), wat niet zoveel is. Als je weer eens uitvalt, kan je dus makkelijk opnieuw starten of de draad terug oppikken. 

Mijn ervaring

In het begin dacht ik enkele keren: ik ga deze sessie overslaan, het is veel te makkelijk. Dit komt omdat je echt zogezegd van 0 begint. Mensen die toch al een beetje conditie hebben, zullen de eerste sessies met twee vingers in de neus uitdoen. Maar ik ben niet afgeweken van de voorgeprogrammeerde sessies, ook al was het in het begin een beetje saai. Het voordeel is dat de app je zegt wat je moet doen. Even wandelen, beginnen lopen, terug beginnen wandelen. Je moet niet nadenken, de app doet het voor jou ;-). Ik vind het echt de ideale manier om iets blijvends op te bouwen. Bovendien is het veel beter voor je lichaam om langzaam te wennen aan je nieuwe sportroutine, zeker als je een tijdje out bent geweest.

Momenteel bevind ik mij in week 11, dus binnen 3 weken zou ik aan mijn 10km moeten zitten. Ik merk heel veel vooruitgang dankzij de app en ik kan het aan iedereen aanbevelen ! Je kan trouwens ook nog verder naar 21K, maar daar ga ik eens diep over moeten nadenken ;-). Meer dan een uur lopen vind ik al gauw saai….Dus misschien ga ik dan op zoek naar een andere uitdaging. I’ll keep you posted! 🙂

 MIJN REVIEW: 10k-runner app

10k runner app ervaring

Voordelen:

  • Je bouwt langzaam op (3x per week)
  • De app zegt wat je moet doen
  • De app houdt statistieken voor je bij (aantal km, kcal,…

10k runner app ervaringNadelen:

  • Het kost je een beetje geld (12,99€ voor een lifetime-subscription)

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.