Ik heb besloten een reeks te wijden aan suiker en de gevolgen ervan voor onze gezondheid. Ik merk namelijk zelf dat mijn suikerinname de voorbije jaren behoorlijk gestegen is. Dit komt niet alleen door het feit dat ik een echte zoetekauw ben en geneigd ben om naar suikerrijke snacks te grijpen wanneer ik een dipje heb, maar ook door het feit dat ik besef dat er meer en meer verborgen suikers zitten in onze voedingsmiddelen. Daar kom ik later in deze reeks nog op terug. Laten we eerst eens naar het begin van de suikerrevolutie kijken! 

Suiker doorheen de jaren

Suiker kent een heel lang inburgeringsproces als je de geschiedenis erop na gaat. De allereerste zoetstof die de mens ontdekte was eigenlijk verse honing. Het was pas veel later dat men in India ontdekte dat je sap uit zoete rietstengels konden halen. Dat zoete sapje kookten ze tot stroop. Door de jaren heen verscheen suiker in gekristalliseerde vorm. In Europa werd geen suiker geconsumeerd tot ongeveer de 11de eeuw N.C. Wij leerden suiker voor het eerst kennen via Arabische handelaren.


Vsuikerbietroeger was suiker dan ook een duur goedje. Het was een luxeproduct dat enkel voor de rijken bestemd was: lekkernijen met suiker kwamen enkel bij speciale gelegenheden op tafel en dit bleef zo tot het begin van de 20ste eeuw. De ommekeer kwam door de ontdekking dat men ook suiker kon halen uit de suikerbiet. Hoezee! Vanaf dan kon Jan met de pet ook betaalbaar suiker consumeren. Anno 21ste eeuw is suiker moeilijk weg te denken uit ons leven. Het is een allround product geworden. In Europa wordt het suikergebruik geschat op 30 à 40 kg per jaar per persoon. Dat is echt immens veel! (Even visualiseren jongens: dat is ongeveer het lichaamsgewicht van Demi Moore.)

En hoewel wij steeds meer suiker consumeren, duiken de bewijzen als paddenstoelen uit de grond op dat te veel suiker nefast kan zijn voor je gezondheid!

suikerreeks 1

Geraffineerde suiker 

Wanneer ik zeg dat te veel suiker nefast kan zijn voor je gezondheid, heb ik het voornamelijk over geraffineerde suikers.
Ik heb er zelf nooit bij stilgestaan, maar weet jij hoeveel verschillende processen een suikerbiet moet ondergaan om tot de fijne witte kristalsuiker te komen zoals wij ze kennen? Ik wist het ook niet hoor. Van mijn lagere-schoolbezoek aan de suikerraffinaderij in Tienen kan ik me bitter weinig herinneren, behalve dan de weeïge, zoete geur (of stank) die er hing.

Dus ben ik me er in gaan verdiepen. Let even goed op:  De suiker uit de bieten wordt door allerlei productieprocessen (ontkalking, centrifugeren,verdampen, koken, drogen, koelen,…) ontdaan van alle onzuiverheden zodat er een mooie witte korrel overblijft die heel lang houdbaar blijft en een neutralere smaak heeft. Van de originele stof blijft dus iets over dat geen enkele nuttige voedingswaarde meer bevat. Alle vitamines, enzymen, mineralen, sporenelementen en vezelstoffen worden door kunstmatige processen vernietigd. 

sugar-rush-demotivational-poster-1254795101Effect van suiker in en op ons lichaam

Concreet dus: geraffineerde suiker is volledig gestript van alle goede voedingsstoffen.

Jammer, want het zijn net die stoffen die er voor zorgen dat de suiker goed opgenomen wordt in ons lichaam. Je lichaam moet dus harder werken om de suiker te verteren. Daarvoor gebruikt het reserves die het eigenlijk nodig heeft om bijvoorbeeld je immuunsysteem te ondersteunen. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat geraffineerde suikers het aantal ontstekingen (cytokines) in je lichaam doet toenemen. Ik las ook over een studie die aantoonde dat een teveel aan deze stoffen kan zorgen voor vermoeidheidsverschijnselen. Concreet: je immuunsysteem verzwakt als gevolg van te vaak en teveel geraffineerde suikers.

Herinner je je bovendien dit artikel over de Glycemisch Index van voedingsmiddelen nog? Dan zul je weten dat suiker een verschrikking is voor je bloedsuikerspiegel. Die gaat namelijk pijlsnel de hoogte in wanneer je iets suikerrijk hebt gegeten. Je zal zelf ook wel al gemerkt hebben dat je zin krijgt in suiker als je moe bent, niet? Het is een feit dat je er even een energie-boost van krijgt, maar die is in een wip weer verdwenen. Dit komt omdat er geen vezels zijn die de suiker vergezellen zodat de opname vertraagd wordt. Deze vezels worden namelijk verwijderd uit de suiker tijden het raffinageproces, remember? Aangezien suiker zo snel werkt in je lichaam, heeft deze niet genoeg tijd om de suiker goed en wel te verteren. En ja, wat gebeurt er dan? De overtollige suikers worden omgezet in lichaamsvet. Driewerf hoera, net wat we nodig hadden!  -not-


Eigenlijk weten we dit stiekem allemaal. En toch blijven we massaal suiker consumeren.
En de zin naar suiker? Die blijft . Meer nog, ze wordt zelfs sterker.
Hoe komt dat eigenlijk? Lees het hier in #2 Is Suiker Verslavend?

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.