Halloween vandaag! En Halloween staat voor mij synoniem met uitgeholde pompoenen en kindertjes die van de volwassenen nog maar eens een excuus hebben gekregen zich te verkleden en vol te proppen met snoep. Fijn voor hen, maar daar doe ik niet aan mee vandaag;-) Terug naar de pompoenen dus! Een pompoen die je nu volop in alle winkels vindt, is de butternut. Ik heb uit nieuwsgierigheid eens de Nederlandstalige benaming opgezocht en wat blijkt? De butternut is eigenlijk een soort van muskaatpompoen. Soit, tot zover de les biologie. Wist je dat je muskaatpompoen kan verwerken in een van mijn favoriete gerechten aller tijden: lasagne?  Neen? Oh boy, you’re in for a treat! Dit is by far een van mijn beste recepten voor lasagne OOIT, dus duik snel mee de keuken in voor een gegarandeerd culinair orgasme: lasagne met butternut, spinazie en kaas, héél véél kaas. (Wie niet van kaas houdt, zal dankzij deze schotel onvermijdelijk bekeerd worden tot het Kaasdom. Zeg dat uw smaakpapillen het gezegd hebben.)

ingredienten butternutlasagneLET’S GO! Wat heb je nodig?

– voorgekookte lasagnevellen
-1 butternut
-1 grote uit (wit of rood)
-4 tenen knoflook
-verse spinazie
-1 doosje geitenkaas
-1 doosje ricotta
-1 hompje Parmezaanse kaas
-1 bol mozarella
-tomatensaus (ik gebruikte ongeveer 650 ml, give or take)
-olijfolie, zwarte peper, roze peper, zout en wat verse basilicum

 Hoe ga je te werk?

*Verwarm eerst je oven voor op 180°*
butternut

-Schil de butternut (lastig karweitje verdorie!), verwijder de pitten met een lepel en
snij hem in blokjes.
-Laat de ajuin hetzelfde lot ondergaan: chop chop chop! 
-Meng de pompoen en ui in een kom samen met wat olijfolie, zwarte peper en zout en
doe de gepelde knoflooktenen erbij. Vermorzel enkele roze peperbolletjes door ze in je hand open te rollen en strooi deze er ook over.
-Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en spreid het mengsel er vervolgens gelijkmatig op.
-Zet dit ongeveer een half uur in de oven tot alles zacht is geworden
(roer na 15 minuten alles eens om zodat alles mooi egaal bruint) en de ajuin lichtjes karamelliseert.

butternut lasagne 2

-Neem ondertussen een kom en doe  hier de ricotta, geitenkaas, een paar handenvol gewassen spinazie, flink wat geraspte Parmezaanse kaas,peper en zout bij. Meng alle ingrediënten goed door elkaar zodat je een smeuïg papje krijgt.

butternut lasagne 4

-Neem vervolgens een ovenschotel, bestrijk met wat olijfolie en
doe er een eerste laagje tomatensaus in.
-Leg daarna wat vellen lasagne erover.
-Bedek de vellen met het pompoenmengsel en vervolgens met de kaas.
-Strooi er dan verse spinazie over en wat plakjes mozzarella.
-Begin opnieuw met tomatensaus en bouw zo je laagjes op.
Het laatste laagje bestrooi je met wat schilfers Parmezaan en eventueel wat paneermeel.

Zet de schotel een 30 à 40 tal minuten in de oven zodat de kaas gesmolten is en dien op met wat verse basilicum!
Ziezo. Lekkere lasagne : check!

butternut lasagne

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.