It’s that time of the year again: in februari starten elk jaar steeds meer mensen met de Tournée Minérale. Dit jaar doen de hubby en ik ook mee! 
Sorry schat, ik heb het neergeschreven, je hebt geen keuze meer 😉

Tournée Minérale

Tournée Minérale werd officieel gelanceerd in 2017 en is een initiatief van de Druglijn en de Stichting Tegen Kanker. In het jaar van de lancering schreven 120.000 Belgen zich in. Enorm veel vond ik toen al!
Dit jaar vindt dus de derde editie plaats van deze nationale challenge, en het aantal deelnemers stijgt elk jaar.

Voordelen van stoppen met alcohol

Waarom zou je in godsnaam een maand geen wijntjes, pintjes of cocktails drinken hoor ik je denken?
Wel, er zijn een heleboel voordelen aan het stoppen met drinken van alcohol:

  • Je hebt meer energie: want alcohol afbreken is een hele kluis voor je lijf. Als je geen alcohol drinkt, zou je lever eens een rustpauze krijgen. Gevolg: je zou je beter kunnen concentreren, minder moe zijn en beter kunnen presteren (op sportvlak bijvoorbeeld).
  • Je slaapt beter: door alcohol te drinken val je sneller in slaap, maar je slaap zelf is minder verkwikkend doordat hij oppervlakkiger wordt. Veel mensen slapen beter en dieper dankzij het stoppen met drinken van alcohol.
  • Je huid ziet er beter uit: alcohol droogt onze huid uit met meer rimpels tot gevolg. Veel water drinken helpt 🙂
  • Je valt misschien wel een beetje af: we kennen allemaal de bierbuik, maar geloof me vrij dat je ook van een wijnbuik of cocktailbuik zou kunnen spreken ;-). Alcohol heeft nul komma nul voedingswaarde maar bevat wel enorm veel calorieën waar je lichaam voor de rest niets aan heeft. Vaak bevatten alcoholische drankjes veel suiker (een onschuldig Kriekske of een lekkere mojito = suikerbommen!). Door een maandje alcohol te schrappen en te vervangen door water of lightfrisdrank, kan je misschien wel een verschil merken op de weegschaal.
  • Je geeft iets minder uit: een cocktail of een cavatje kost natuurlijk meer dan frisdrank of water op café of restaurant. Helaas denk ik wel dat de bierdrinkers maar al te graag zullen zeggen dat een cola of water quasi evenveel kost als een pintje tegenwoordig. En eerlijk is eerlijk, dat is ook wel zo ;-). Maar in het algemeen zal je toch wel wat euro’s kunnen besparen als je minder of geen alcohol drinkt.

Tournée Minérale meedoen

Waarom doe ik mee?

Let’s get things straight: ik drink zeker niet overdreven veel alcohol, maar ik hou wel van een challenge en zeker eentje dat zoveel voordelen oplevert voor mijn lichaam. Ik heb vorige jaren het experiment ook meegedaan, maar eerlijk, ik heb toen twee keer een uitzondering gemaakt. En ja bon, dan is het gewoon faling paling hé 🙂 Dit jaar doen we het volledig, no exceptions!
Dat betekent dan ook een paar feestjes en restaurantbezoekjes waar ik de aangepaste wijnen zal moeten skippen. Ik weet dat het no big deal zou moeten zijn, maar het wordt toch een moeilijke, I admit.
Maar goed. Ik ben eens benieuwd wat het echt doet met mijn lichaam, een maand volledig stoppen met alcohol. 

Extra test: alcoholmerker

Dit jaar is er ook een bijkomende interessante test. Onderzoekers van de UGent lanceren grootschalige studie naar de afbraak van de alcoholmerker phosphatidylethanol. Daarvoor zochten ze 1000 vrijwilligers die hier aan wilden meewerken. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik mij hiervoor ingeschreven. 

In de loop van de maand februari is het de bedoeling om zelf 3 keer een bloedstaaltje via een vingerprik te nemen. Één keer bij de start van Tournée Minérale, halverwege de maand en bij het eind van Tournée Minérale. Daarna moeten we de staaltjes terugsturen voor onderzoek.

In het Laboratorium voor Toxicologie zal de concentratie van de alcoholmerker  in mijn bloed bepaald worden. Door de waarden van mijn 3 stalen te vergelijken, bekijken ze hoe snel de merker in mijn bloed afgebroken wordt. 

Ik ben eens benieuwd om te weten hoe snel mijn lichaam alcohol afbreekt! Wanneer de resultaten bekend gemaakt worden, schrijf ik sowieso ook nog een artikeltje daarover 🙂

Doe jij mee aan Tournée MInérale? Of niet? Laat zeker je reactie achter in de comments 😉

 

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.