De meesten onder jullie weten wel dat ik dit jaar in het huwelijksbootje ben gestapt met de allerbeste en allerliefste mijnheer ooit.
Je kan hem soms zelfs spotten op mijn Instagram 😉 (#grumpyhubby for the win!).

Echt, trouwen is de max! Het was een fantastisch feest tot in de (zeer) vroege uurtjes en we hebben heel lang kunnen nagenieten. We zijn nu ongeveer een dikke maand getrouwd en nu pas kan ik vertellen over het hele mentale proces (vooral op vlak dan voeding dan) dat hieraan vooraf ging.

Een fantastisch gevoel

Je wordt ten huwelijk gevraagd en kan je geluk niet op! Wauw, het besef dat de persoon waarmee je bent zo zeker is van de relatie dat hij (of zij) met je wil trouwen, is een heel verwarmend gevoel. Ik weet nog dat ik meteen naar mijn mama belde, die op dat moment op reis was in Noorwegen en dus meteen dacht dat er iets ergs gebeurd.  Daarna lichtte ik de girlfriends in die op gepaste (lees: heerlijk hysterische wijze) reageerden. Heel stereotiep allemaal eigenlijk.  Denk aan meisjesachtig gekwetter en gebazel in de vorm van ring- en bruidsemojis in whatsappgroepjes en facebookchats, en traantjes en heel veel gelach.
Zalig!

ten huwelijk gevraagd worden

Trouwen: eerste voorbereidingen

Maar dan komt het besef: we hebben hier een trouw te organiseren. Oooh mie gosh. Wat gaan we doen? Waar gaan we trouwen? Wie nodigen we uit? Wat gaat ons dat kosten? Allemaal vragen en dingen waar je aan moet denken die als een golf over je heen spoelen. 

We gingen meteen op zoek naar trouwlocaties en kwamen tot de conclusie dat er al heel veel volzet was voor de zomer van 2018.  Ik weet nog dat ik toen echt een WTF-moment had. Wie boekt er nu in godsnaam al meer dan een jaar op voorhand zijn zaal? Blijkbaar veel mensen slik.  Bovendien besloten we om er een themahuwelijk van te maken. Aangezien ik nogal een vintage-liefhebber ben, kozen we ervoor om te trouwen in Great Gatsby stijl. Dat maakte het er niet makkelijker op natuurlijk, want we moesten denken aan extra deco enzovoorts.

Gelukkig vonden we dan toch een zaal en namen we een eventbureau onder de arm om ons te helpen. Dit was echt nodig want de zaal die we huurden was echt gewoon een lege, kale zaal. Geen catering, geen decoratie, geen personeel, …. er was niks aanwezig. Dit konden we allemaal natuurlijk zelf perfect organiseren, maar daar kruipt héél wat tijd in en bovendien hadden we schrik dat we de dag zelf teveel stress zouden hebben.  Vandaar de keuze voor een eventbureau om ons hiermee te helpen.

Anyways, er moesten al snel veel beslissingen genomen worden… 

Stress en drang naar perfectie

Eerlijk gezegd, waren de maanden na de huwelijksaanzoek voor mij moeilijk. Ik voelde de drang om een perfecte dag te organiseren voor onszelf, onze familie en onze vrienden en kon aan niets anders meer denken. Naarmate alles concreter werd, en ook de budgetten en dergelijke duidelijk werden, kreeg ik af en toe een paniekaanval. Trouwen kost nu eenmaal geld en door het concept dat we hadden gekozen, ging het er zeker niet goedkoper op worden. 

Die drang naar perfectie liet zich ook weer voelen in mijn relatie met voeding. Ik kreeg het opnieuw moeilijk met mijn eetgedrag en had opnieuw eetbuien, waardoor ik weer op korte tijd snel aankwam na de zomer. Wat ook niet bevorderlijk is als je op zoek wilt naar een bruidsjurk ;-). Ik voelde mij heel slecht in mijn vel in die periode en kon eerlijk gezegd niet eens uitkijken naar ons huwelijk…. erg hé. Veel had te maken met de druk die ik mezelf oplegde om toch maar KEISLANK te zijn op mijn huwelijksdag. Ah ja, want dat was superbelangrijk, dacht ik toen.

Ik besloot in die periode ook voor het eerst om mijn eetstoornis te delen op deze blog (lees hier mijn verhaal). Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik dat gedaan heb, want ik heb hele fijne reacties ontvangen uit allerlei hoeken.

Gelukkig heb ik na een tijdje de knop terug kunnen omdraaien en vond ik opnieuw mijn draai. De balans tussen gezond eten, sporten maar regelmatig ook eens zondigen was er uiteindelijk opnieuw en ik begon me weer beter te voelen. Langzaam aan raakte ik opnieuw enkele kilo’s kwijt die ik in de maanden ervoor was bijgekomen door eetbuien. Maar….

eetbuien trouwen

Ik beken

Ik heb het eigenlijk nooit volledig los kunnen laten, het voorbije jaar. Het getal op de weegschaal heeft meer in de pap te brokken gehad dan ik eigenlijk wilde. Ik moest en zou een bepaald gewicht hebben op mijn trouwdag. Ah ja, want anders ging ik er niet goed uitzien en niet ten volle kunnen genieten (wat een onzin eigenlijk). De ongetwijfeld goedbedoelde opmerkingen van mensen zoals: “En ga je nu op dieet?” of “Toen ik getrouwd ben, was ik 10 kilo afgevallen!”, wanneer ze hoorden dat ik ging trouwen, maakten dat er uiteraard niet beter op. 

Om maar te zeggen: diëten en trouwen lijkt onlosmakelijk verbonden met mekaar. En het is gevaarlijk als je, net zoals ik al iet of wat problemen hebt met je eetgedrag, je hier door laat beïnvloeden. 
Dit zijn enkele concrete dingen die ik heb gedaan afgelopen jaar, omdat ik weer te obsessief bezig was met mijn gewicht:

  • Een paar keer een activiteit met vrienden afgezegd omdat het wéér op restaurant was of wéér feest was en ik calorieën wou opsparen. So basically, uw sociale leven annuleren for the sake of calories? WRONG, SO WRONG! Gaan we niet meer doen. Denk aan alle fun die je mist 🙂
  • Op restaurant het lichtste gerecht van de menu gekozen, ook al had ik daar geen zin in. WRONG, SO WRONG: elke keer de lichtste salade kiezen op restaurant wanneer je eigenlijk wel eens zin hebt in iets anders, werkt contraproductief. Jezelf dingen ontzeggen maakt dat je gaat verlangen naar die “verboden” zaken.
  • Geluncht met enkel salades en light dressing. Daarmee heeft toch geen mens gegeten!? Een uur nadien ben je alweer uitgehongerd…. 
  • Een abonnement afgesloten op Weight Watchers. Veel te duur en contraproductief als je een eetprobleem hebt. Bovendien gebruik ik hem al niet meer en hang ik nog vast aan het abonnement, grrr.
  • Mezelf quasi elke dag wegen. WHY? WHY WOULD YOU DO THAT?
  • Alles verbieden van zoetigheid. Opnieuw contraproductief: de drang naar zoet wordt in je hoofd zo weer veel groter.

Herken je je hierin? Je bent niet alleen hoor 🙂

Conclusie

Ja, ik ben uiteindelijk nog 2 extra kilo afgevallen voor mijn huwelijk door strenger om te gaan met mijn voeding. 

Ja, op huwelijksreis en de weken erna heb ik mij volledig laten gaan, met enkele eetbuien tot gevolg. Dit is logisch omdat ik zo streng voor mezelf was geweest ervoor.
Als je te veel restricties oplegt aan jezelf, is een eetbui nooit veraf….

Ja, ik ben die paar verloren kilo’s ondertussen terug bijgekomen :-), en NIEMAND die dat ziet.

Dus: ik blijf verder werken aan mezelf en mijn relatie met voeding. Want dat gaat met vallen en opstaan. Het is gewoon belangrijk om te blijven proberen en niet vast te komen zitten in die vicieuze circel…
Mijn grootste doel is om gewoon voorgoed van die eetbuien af te geraken. En daar gaan we opnieuw actief aan werken! 

Benieuwd naar foto’s van ons huwelijk? Ik beloof er binnenkort eens een post over te schrijven 😉

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.