10 redenen om met hatha yoga te beginnen

yoga

Mijn eerste yoga-ervaring is nu ondertussen al enkele jaren geleden. Een zweverige leraar, met cimbalen, wierookstokjes inclusief de kleermakerszit en eentonige OHM-geluiden…het bleek niets voor mij te zijn. In plaats van ontspannen te vertrekken, vrat ik mezelf op van de zenuwen en moest ik tegelijkertijd de hele tijd mijn lachen inhouden. Met andere woorden, ik zwoor na die les dat ik nooit meer aan yoga zou doen. Ik had het officieel in een hokje gestopt en gelabeld als a bunch of bullshit. Tot een paar jaar geleden, toen ik opnieuw in contact kwam met yoga op een andere plaats en een andere instructrice. Halleluja, what a difference a teacher makes !  Ik begon opnieuw met hatha yoga, een soort yoga die de nadruk legt op ontspanning en focus van de geest. Nu kan ik mijn wekelijkse yogasessies amper nog missen. Eigenlijk is een keer yoga per week veel te weinig. Je hebt er het meeste baat bij als je het dagelijks kan beoefenen. Dit is natuurlijk niet evident, maar ik heb toch thuis ook een yoga-hoekje ingericht met een matje, blokken en yogabelts. Als ik een keer niet naar de les kan gaan, of ik heb er echt nood aan op een andere dag, is het dus een kleine moeite om een kleine sessie op mezelf te doen. Je hebt er eigenlijk zelfs niets voor nodig dus het is ook nog eens low-budget.  Als fervente yoga-fan, kan ik niet genoeg benadrukken hoe fijn en positief yoga beoefenen is. Hieronder volgen de 10 voornaamste redenen om met (hatha) yoga te beginnen ;-).

 

1. Yoga verbetert je flexibiliteityoga

Yoga is een goede manier om geleidelijk aan je flexibiliteit te verbeteren en pijn te verminderen. Naarmate je meer en meer yoga oefeningen uitvoert
(asanas heet dat in vakjargon :-), worden je ligamenten en spieren soepeler waardoor de poses verbeteren. Je voelt van jezelf dat je wat flexibeler wordt.

2. Yoga stimuleert de bloedsomloop

Dankzij de intense asanas verbetert de bloedcirculatie in je lichaam. Het zuurstofrijk bloed kan zo makkelijker naar al je lichaamscellen worden gevoerd. Hoewel veel mensen yogo niet als een sport bekijken, is het wel echt een goede workout. Je zal wel degelijk puffen en zweten en je bloedsomloop heeft er dus zeker evenveel baat bij als een joggingsessie bijvoorbeeld.

3.  Yoga maakt je sterker

Yoga asanas zorgen ervoor dat je elke spier in je lichaam moet gebruiken. Je kan dus wel stellen dat je van yoga letterlijk van kop tot teen sterker wordt. De poses versterken je lichaam en zorgen voor een intense stretch van al je spieren. Mijn spieren hebben het vaak zwaar te verduren tijdens yoga. De lange duur van de asanas dwingen je spieren op te spannen en na een tijd merk je ook hier dat je spieren baat hebben bij yoga.

4. Yoga verbetert je stabiliteityoga

Laat ik jullie een ding zeggen : ik ben een heel ongeduldig persoon.
Tijdens yoga wordt mijn geduld danig op de proef gesteld tijdens al die gekke poses die we soms moeten aannemen gedurende een redelijk lange tijdspanne. Sommige oefeningen vergen heel veel tijd, geduld en bovenal stabiliteit. In het begin kan je er van op aan dat die stabiliteit ver zoeken is. Maar je merkt, naarmate je meer oefent, dat die stabiliteit steeds makkelijker komt. Je moet er natuurlijk wel je focus op houden.

5. Yoga verlegt je focus even op iets anders

Als je yoga beoefent heb je even geen tijd om na te denken. Je moet je volledig focussen op de oefening, of je kan deze niet goed uitvoeren. Je wordt je bewust van je lichaam en verbetert je concentratie en coördinatie. Tijdens een les yoga ben je gewoonweg mindful bezig.
Zoals ik in het vorige punt zei, kan je door je focus te behouden bepaalde zaken veel beter uitvoeren.

6. Yoga is ideaal tussen workouts dooryoga

Je kan naar de gym gaan voor je wekelijkse dosis cardio en krachttraining, maar vergeet niet dat je je lichaam tussenin ook nog mag “soigneren”. Als je er een yogales kan tussen squeezen, is dit alleen maar goed voor je lichaam en de recuperatie tussen trainingen door. Denk eraan dat soepelere en goed gestretchte spieren ervoor zorgen dat je na intensieve fitnesstrainingen beter kan recupereren. De kans op blessures wordt hiermee ook verminderd. 

7. Yoga verbetert de ademhaling

Tijdens een les yoga zal je merken dat je intenser, trager en dieper gaat ademen. Het wordt niet voor niets aangeraden bij mensen die lijden aan hyperventilatie bijvoorbeeld. Door deze manier van ademen, wordt je longcapaciteit op termijn beter. Je lichaam kan beter ontspannen en je voorziet je lichaam van meer zuurstof. 

8. Yoga vermindert stress en angstga

Het is bewezen dat yoga de fysieke impact van stress op ons lichaam kan verminderen. Bij hatha yoga ligt de nadruk op een relaxatie voor je lijf, waardoor het stresshormoon cortisol normaal naar beneden gaat. Andere voordelen hiervan zijn een lagere bloeddruk, een betere vertering en een positieve invloed op angst, depressie, vermoeidheid, astma en insomnia bijvoorbeeld.

9. Yoga zorgt voor een betere houding

Yoga heeft bij mij al heel erg geholpen om mijn houding vaker yogate gaan corrigeren. Ik zit zelf in rust meestal voorovergebogen met mijn nek (zoals heel veel mensen, doordat we vaak een hele dag al zittend voor de computer doorbrengen), door het feit dat ik vaak yoga beoefen, merk ik het zelf al meer op wanneer ik slecht zit. Dan verbeter ik mijn eigen houding (ook al is het maar even…). Een betere houding zorgt voor minder stress en blokkades van de nek en rug. 

10. Dankzij yoga slaap je beter

Als je een uurtje intensief aan yoga hebt gedaan, is je lichaam zodanig goed gestretcht en ben je helemaal relaxed. Als je even terug kijkt naar alle vorige punten, is het niet verwonderlijk dat aangetoond is dat mensen die soms moeilijk  slapen, misschien beter yoga gaan beoefenen.
Een betere ademhaling, rust en relaxatie….je lichaam en geest komen in balans en dat zal zich vertalen in een betere nachtrust.

yoga

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.