Vorige week ging de allerlaatste fase in het Paleo-project van start, oftewel het schrappen van alle granen, alcohol en cafeïne. In principe dien je minstens 4 weken uit te trekken voor deze fase, maar aangezien ik binnen twee weken naar het buitenland ga, heb ik besloten om ze in te korten. In dit stadium eet je eigenlijk volledig Paleo hoe “het hoort” met de bovenvermelde schrappingen van het menu. Nu denk jij waarschijnlijk dat ik helemaal gestoord ben en dat ik mij volledig heb laten brainwashen door de L. Ron Hubbard van de Paleo-beweging. Want waarom zou ik in godsnaam al dat lekkers willen laten liggen? Wat MAG ik überhaupt nog eten? Eet ik nog wel?  Daar kan ik alvast volmondig “ja” op antwoorden!

granen paleo

Geen granen : ai ai…

Dit is de moeilijkste fase tot nu toe en ik zal je zeggen waarom: wanneer je je aan een Paleo “dieet” volgt, ban je granen volledig uit je leven. 
Geen rijst, geen mais,  geen haver, geen gierst, geen boekweit, geen quinoa, geen glutenvrij brood of glutenvrije pasta, niks niemendal niks. Je eet géén granen. Punt. 

Granen maken deel uit van ons voedingspatroon sinds het neolithicum, zo’n tienduizend jaar geleden. Onze consumptie van graan is sindsdien explosief gestegen. Zoals je ondertussen al weet, bevatten de meeste granen gluten, een soort van eiwit. Gluten worden door ons minder makkelijk verteerd, en kunnen schade berokkenen. Volgens de Paleo-beweging is het intens consumeren van granen een van de oorzaken van allerlei lichamelijke kwalen en allergieën.
Bye bye granen dus.

 

Geen alcohol : serieus?!

geen alcohol paleoWaar ik tot voor kort nog wel eens een glaasje wijn of een gin tonic kon nuttigen, ga ik nu een alcoholvrije fase in.
That means: no alcohol whatsoever. Op zich niet zo heel moeilijk, al vind ik het soms redelijk debiel om 2 € te betalen  voor een watertje op café. Soit, dat gegeven én de meewarige blikken nemen we er maar bij. Maar dan moet er wel een  verdomd goede reden voor zijn, dat kan ik je wel zeggen! 

 

Alcohol is een vorm van suiker en overmatige consumptie kan leiden tot overgewicht. Alcohol heeft ook een nefaste invloed op ons lichaam en vooral dan op onze lever. Dit arme orgaantje moet heel hard werken om de alcohol die wij drinken af te breken en te filteren uit ons lichaam. Reden te meer om af en toe eens een alcoholvrije periode in te plannen, niet?

Geen cafeïne : nooooooooo!!?

Goed. Ik ben al zogeen caffeine paleover gekomen dat ik nog maar 2 kopjes koffie per dag drink. In de vorige fase, was het namelijk al de bedoeling om te minderen met het cafeïne gebruik. Maar in de allerlaatste fase, de die-hard Paleo-fase dus, mag ik helemaal geen koffie meer drinken.
Enkel kruidenthee, water, zelfgemaakte ice-tea en zelf geperst fruitsap kunnen nog door de beugel. Volgens Catharina (de auteur van het boek) mag je ook nog wel één kopje groene thee drinken per dag. Joepie. Insert sarcasm

 Nog twee weken zo goed als mogelijk eens echt “paleo” eten. Het is een uitdaging die sowieso niet altijd even makkelijk is met een drukke agenda. We zullen zien hoe het afloopt!

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.