Jongens wat gaat het snel! Ik zit al in de derde fase van het Paleo-Project (lees hier wat dit is). In de eerste fase werden gluten en koemelk geschrapt, vervolgens in de tweede fase alle zuivel. Nu ben ik beland in de 3de fase (sinds dinsdag) Ā en deze keer moeten de peulvruchten eraan geloven. Wat zijn de standpunten over peulvruchten binnen de Paleo beweging? Goeie vraag! Ik probeer je even wegwijs te maken! šŸ™‚

peulvruchten 3

Peulvruchten onder Ć©Ć©n noemer

Peulvruchten zijn eigenlijk de zaden van een plant en worden zo genoemd omdat de zaden in peulen (soort van beschermhoesje) groeien.
ZeĀ zijn een goede bron van eiwitten, ijzer, B-vitamines, foliumzuur, zetmeel en olie. Ze zijn vaak goedkoop en redelijk voedzaam door hun voedingswaarde (hoog eiwit- en vitaminegehalte) en gezonde vezels.

peulvruchten 2Een aantal peulvruchten op een rijtje:

– peultjes
– snijbonen
– prinsessenbonen
– doperwtjes
– tuinbonen
– bruine, witte, rode, groene en zwarte bonen
– kikkererwten
– pinda’s
– sojabonen
– boterbonen
– linzen
– kiemgroenten
– limabonen

bonenPeulvruchten binnen Paleo

Dit klinkt als muziek in je oren, niet? Veel vitaminen, eiwitten en vezels… een waar peulenfeest in je mond. Maar waarom worden zeĀ dan gemeden binnen de Paleo-beweging?
Eenvoudig: het grote “nadeel” aan peulvruchten is het feit dat zij redelijk wat antinutriĆ«nten bevatten.

Excuse me, wat zijn antinutriƫnten?
Stoffen die onze vertering en de opname van de goede stoffen kan belemmeren.

In het kort samengevat, vinden we in peulvruchten 3 antinutriƫnten terug:

* Fytinezuur : verhindert opname van aantal mineralen (mensen die enkel vegetarisch eten zou dit echt een probleem kunnen vormen)
* Lectine : soort eiwit dat we terugvinden in peulvruchten dat wij als mensĀ niet kunnen verteren, en schade kunnen aanrichten
* Saponine : kunnen wij ook niet verteren, en kan schade aan de darmwand veroorzaken

Aah, de Paleo-onheilsprofeten maken ons het leven weer moeilijk, hoor ik je al denken.
Maar hey! Dit hoeft niet te betekenen dat je nooit meer chili con carne hoeft te eten. Door de meeste die-hards binnen de Paleo worden geen peulvruchten gegeten omdat ze er rotsvast van overtuigd zijn dat deze niet goed zijn voor ons lichaam. Niet iedereen echter is zo extreem in zijn overtuigingen, ook al eten ze Paleo. Chris Kresser bijvoorbeeld stelt dat het eten van peulvruchten zo af en toe geen kwaad kan. Dit op voorwaarde dat je ze goed verdraagt.Ā  Hoewel hij ze niet nodig acht om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die wij nodig hebben, kunnen peulvruchten binnen het Paleo-dieet dus wel. Je ziet, Paleo is voor iedereen anders.
Ik onthoud vooral dat wanneer peulvruchten goed bereid worden (vooral het op voorhand weken van de vruchten in water zou helpen om de antinutriƫnten te vernietigen), we ze wel met mate kunnen eten.

pindaGeen peulvruchten? Concreet!

Concreet? Awel. Geen peulvruchten meer voor een tijdje.
Ik schrap alle peulvruchten van mijn menu zoals sojayoghurt en-melk, bonen, erwten, pindanoten,…alles.Ā Moeilijk zal dit niet zijn want ik eet niet veel peulvruchten. Enkel de sojayoghurt wordt een lastige :-).

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.