In de winter eten wij, Belgen, massaal veel pannenkoeken. Met suiker, met chocoladesaus of met confituur. Lekker! Maar wist je dat je ook gezonde pannenkoeken kan maken? Van boekweitmeel bijvoorbeeld. Deze pannenkoeken hebben een meer uitgesproken smaak, je houdt er van of niet. Logica van het eerste uur bien sûr. Je kan ze hartig maken of zoet, dik of dun, klein of groot. Net zoals een gewone pannenkoek die wordt gemaakt van tarwemeel eigenlijk, maar dan wel een beetje gezonder omdat het je bloedsuikerspiegel niet pijlsnel de hoogte in doet schieten. De glycemische index van boekweitmeel ligt een pak lager dan van tarwemeel. Boekweit is van nature glutenvrij en past dus ook in een glutenvrij dieet. Als je dan ook nog eens plantaardige melk gebruikt in plaats van gewone, krijg je gluten EN lactosevrije pannenkoeken. Twee vliegen in één klap. Vandaag aten wij als brunch hartige boekweitpannenkoeken met champignons, geitenkaas, honing en wat Italiaanse ham. Perfect in het weekend wanneer je wat meer tijd hebt, want in de keuken leek het wel alsof er een bom was ontploft door alle pannetjes en ingrediënten haha! Maar goed, het resultaat mocht er wezen, wij waanden ons alvast even in Bretagne waar deze boekweitpannenkoeken een echte specialiteit zijn!

ingrediënten boekweitpannenkoekenLET’S GO! Wat heb je nodig?

Beslag voor een een tiental pannenkoeken:,

-200 gram boekweitmeel (te vinden in Delhaize)
-2 eieren
-500 ml sojamelk (gewone melk is ok maar aangezien ik momenteel geen koemelk eet, opteerde ik voor plantaardige melk)
-snufje zeezout

Voor vulling:

-bakje champignons
-enkele plakjes geitenkaas
-enkele sneetjes gedroogde ham (in reepjes gescheurd)
-1 sjalotje
-1 teentje knoflook
-vloeibare honing
-sla ter afwerking en wat verse basilicum

Hoe ga je te werk?

-Doe het boekweitmeel in een kom en doe er het zout en de eieren bij.
-Klop dit goed tot een glad beslag (wil je het extra luchtig dan kan je een staafmixer gebruiken).

beslag boekweitpannenkoeken
-Snij je sjalotje en knoflook fijn.
-Hak je champignons in schijfjes.
-Verhit in een pannetje wat kokosolie (of boter,olijfolie) en fruit je sjalot en knoflook.
-Als je sjalot en knoflook lichtjes bruin zijn, mag je de champignons erbij doen.
-Bak het mengsel tot de champignons goed gebakken zijn.

boekweitpannenkoeken 2
-Verhit een eetlepel kokosolie (of boter) in een pan en zorg dat de pan goed heet is.
-Doe er een lepel beslag in, draai met je pan zodat overal gelijk beslag ligt en bak je pannenkoek (af en toe even in prikken met je vork).
-Als de bovenkant gebakken is, doe je er wat champignons over en enkele plakjes geitenkaas en ham. Doe er meteen ook wat honing over.
-Vouw de pannenkoek in je pan toe en bak deze eerst op die kant en vervolgens draai je hem om en bak je hem
verder op de andere kant.

boekweitpannenkoeken geitenkaas

 

-Leg de warme pannennkoek op je bord en versier met sla, verse basilicum en eventueel wat extra honing.
-Smakelijk!
hartige boekweitpannenkoeken

 

 

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.