Vandaag is het zover: ik stap mee in een project waardoor ik binnen enkele maanden een Paleo-leefwijze zal adapteren.
Ik heb de voorbije week enkele voorbereidingen getroffen om klaar te zijn voor de verandering in mijn voedingspatroon.
Zoals jullie hier al konden lezen, worden binnen het Paleo-principe granen en zuivel gemeden. In het boek dat volgende lente uitkomt en waar ik aan mee werk als “proefkonijn” vormt dit natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van het stappenplan.
De komende weken (maanden) zal ik dus alle granen en zuivel moeten weren uit mijn dieet.

byebye gluten

Bye bye gluten

Direct alle granen schrappen is waarschijnlijk niet zo’n heel goed idee. Kwestie van je lijf te laten wennen aan de verandering hé (om je een idee te geven: ik at twee keer per dag 4 boterhammen 🙂 ). Glutenvrij eten is al een mooie stap in de goede richting. In de meeste granen zitten gluten (tarwe, gerst,spelt,…) Enkel rijst, quinoa, boekweit, maïs zijn glutenvrij. Ook aardappelen bevatten geen gluten. Maar goed, daar sta je dan in de winkel. Enthousiast op zoek naar glutenvrije voeding. Geen makkie hoor, want het zit verdorie in ALLES. Gelukkig zijn er dag van vandaag een heleboel speciale glutenvrije producten op de markt om ontwikkeld voor mensen die effectief een intolerantie of allergie hebben). Daar hangt alleen wel een (duur) prijskaartje aan. Maar goed, niets aan te doen. Ik engageer me voor dit project en zal dus in de komende maand enkel glutenvrije boterhammen of pasta kopen of zelf maken. Ik denk dat het waarschijnlijk nog iets budgetvriendelijk is om zelf te beginnen bakken. Maar dat zien we dan nog wel.
Tot zover: bye bye gluten.

Ik kocht alvast:

-glutenvrije havermout
-glutenvrij brood
-glutenvrije pasta
-glutenvrije muesli
byebye koemelk

Bye bye koemelk

Zuivel is geen superstrak plan, zo luidt het binnen de Paleo-gemeenschap. Ik ga hier niet uitweiden over het “waarom” (daarvoor moeten jullie het boek maar lezen wanneer het uitkomt), maar laat ons stellen dat veel mensen zuivel niet zo goed verdragen dan dat ze denken.
Mijn tweede missie in deze fase is naast het schrappen van gluten dan ook het vervangen van koemelk door betere alternatieven. Gelukkig drink ik zelf geen melk. Ik heb dit als kind nooit echt gelust (bweurk, melk is voos) en ik eet het nu heel sporadisch met muesli of havermout.
No biggie dus, zou je denken. But no, think again!  Melk zit OOK in ongelofelijk veel voeding onder de vorm van melkeiwitten en lactose bijvoorbeeld. In koekjes, gebak, sauzen, dressings, broodbeleg, chocolade (nooooooo!).  Etiketten lezen is dus de boodschap. Ik besef dat het niet makkelijk wordt de komende maanden 😉 Maar goed, waar een wil is is een weg en nogmaals: de supermarkten bieden tal van alternatieven aan voor koemelk.

Ik kocht alvast:

-sojamelk (heb ik ook wel twijfels over omdat veel soja genetisch gemodificeerd wordt)
-amandelmelk
-sojayoghurt
-geitenkaas
Zo, dat zijn de twee ingrijpende veranderingen in mijn dieet voor de komende weken. Ik zal regelmatig updates doen rond het Paleo-project.  Benieuwd naar mijn avontuur? Schrijf je gerust in om automatisch nieuwe posts per e-mail te ontvangen via de knop “abonneren” op de homepagina.

Laat gerust een reactie achter :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.